Política 10/03/2011

El Congrés aprova la recapitalització de les caixes i la reforma de les polítiques d'ocupació

PSOE i CiU han votat a favor de la convalidació del decret que obliga les caixes a disposar d'un capital principal del 10%, mentre que el PP i el PNB s'han abstingut i ERC i ICV hi han votat en contra

Acn
4 min

MadridEl ple del Congrés dels Diputats ha donat aquest dijous llum verda per 177 vots a favor, 8 en contra i 157 abstencions al decrets de recapitalització de les entitats financeres, que obliguen les caixes a disposar d'un capital principal del 10%. Segons el govern espanyol, en total les caixes espanyoles necessiten 20.000 milions –una xifra que l'agència Moody's eleva al doble. Aquest mateix dijous el Banc d'Espanya emetrà un informe en què detallarà les necessitats de cada banc i caixa. PSOE i CiU han votat a favor de la convalidació del decret, mentre que el PP i el PNB s'han abstingut i ERC i ICV hi han votat en contra. Els grups també han convalidat el decret de reforma de les polítiques actives d'ocupació. En la seva intervenció al ple del Congrés, la vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Elena Salgado, ha assegurat que la reforma del sistema de caixes és necessària perquè "les incerteses que existeixen als mercats no dificultin la recuperació econòmica". Segons Salgado, amb la votació d'aquest dijous al Congrés es fa realitat una reestructuració "ambiciosa" que ha de permetre que les entitats de crèdit afrontin amb garanties el futur.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La vicepresidenta ha recordat que és "imprescindible" garantir que totes les entitats del sistema financer "presentin uns nivells de capital de màxima qualitat suficients per eliminar qualsevol dubte no només sobre la seva solvència actual, sinó davant tot tipus d'escenaris adversos". Per aquest motiu ha convidat els grups a votar afirmativament a la convalidació d'un decret que ha d'entrar en vigor de forma "extraordinàriament urgent" per esvair dubtes i assentar les bases de la recuperació econòmica. Pel que fa a l'abstenció del PP, ha atribuït aquest vot a la "falta de compromís" del principal partit de l'oposició.

El PP diu que la reforma "no facilita el crèdit" a pimes i autònoms

El PP ha optat per una abstenció i ha criticat durament la política econòmica de l'executiu espanyol. La portaveu dels populars, Soraya Sáenz de Santamaría ha apuntat que el decret "no facilitarà el crèdit ni està prioritzant el sanejament del sistema financer abans de passar a altres fórmules". "Ens hauria agradat que el govern hagués fet una sola reforma del sistema financer que hagués permès a pimes i autònoms accedir al crèdit, però no ha estat així", ha lamentat. Ja a dins de l'hemicicle, el portaveu econòmic del PP, Cristóbal Montoro, ha assegurat que "donar suport al govern socialista en aquests moments crucials és prolongar l'agonia de la crisi econòmica". "La nostra responsabilitat és construir una alternativa política que ofereixi confiança als espanyols i no esgotar els minuts brossa d'una legislatura en què ja no es poden fer les reformes estructurals profundes que necessita l'Estat", ha sentenciat.

CiU vol que les CCAA tinguin veu en el FROB

La reforma sí que ha comptat amb el suport de CiU. El portaveu econòmic de la federació, Josep Sánchez Llibre, ha afirmat que aquest decret permet que les caixes de l'Estat tinguin "un gran model" bancari al llarg del segle XXI i ha destacat que la reforma manté el marc social de les entitats de crèdit. No obstant això, CiU ha reclamat de nou que les CCAA tinguin un paper "rellevant" en el procés de decisió de les subhastes de les aportacions del FROB. "Hauria d'existir una complicitat important entre el FROB, el govern i el Banc d'Espanya", ha sentenciat.

Escenari advers per la qualificació de Moody's

La convalidació del decret ha tingut lloc en un matí marcat per la decisió de l'agència de qualificació de riscos Moody's de rebaixar un graó la qualificació del deute espanyol, que passa d'Aa1 a Aa2. Moody's ha avisat que caldran més retallades pels temors que la reestructuració del sector bancari costi més del doble del previst pel govern espanyol, que xifra les necessitats en 20.000 milions. L'agència inclou al seu informe una referència a la situació de les arques dels governs autonòmics. En concret, apunta que nou de les disset autonomies de l'Estat superen els objectius de dèficit dels seus pressupostos. El document, a més, apareix hores abans que el Banc d'Espanya emeti un informe sobre les necessitats de capitalització dels bancs i caixes de l'Estat.

Salgado diu que les CCAA han de fer més esforços

En declaracions als passadissos del Congrés, la vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Elena Salgado, ha afirmat que el seu executiu comparteix la preocupació de Moody's pel dèficit de les autonomies i ha apuntat que els governs territorials han d'aprofundir els seus esforços en aquest camp. Tot i el que apunta l'informe, Salgado ha xifrat les necessitats de recapitalització de la banca espanyola en 20.000 milions. De fet, la ministra ha criticat que Moody's no hagi esperat "unes hores" a veure els resultats que publicarà aquesta tarda el Banc d'Espanya abans d'emetre el seu document.

Polítiques actives d'ocupació

El Congrés també ha convalidat el reial decret de reforma de les polítiques actives d'ocupació. El ministre de la presidència, Ramón Jáuregui –ha intervingut substituint Valeriano Gómez– ha recordat que el decret és fruit de l'acord assolit amb empresaris i sindicats i, per tant, no pot ser qualificat en cap cas com un "salt al buit" del govern espanyol. Segons el ministre, la reforma permetrà que els desocupats tinguin dret a ser atesos als serveis de col·locació mitjançant itineraris individuals. La reforma implica transferir recursos a les CCAA per a activitats de formació. La reforma crea un fons de polítiques actives que ha de permetre afrontar situacions excepcionals i obre la porta a les agències privades de col·locació.

stats