Política 17/09/2017

La CUP, als comuns: "Defensar l'1-O és lluitar pels drets fonamentals que ens estan atropellant. I què es pensaven?"

Els anticapitalistes reuneixen més de 600 persones a Terrassa i demanen implicació a l'alcalde

Aleix Moldes
4 min
Anna Gabriel, durant el míting de la CUP a Terrassa

BarcelonaLa CUP segueix endavant amb la seva campanya pel referèndum i aquest diumenge ha fet parada al parc de Vallparadís de Terrassa, davant de més de 600 persones, en un míting netament anticapitalista i amb un missatge directe a les "altres esquerres". "Nosaltres ja sabíem que la lluita pel dret a l'autodeterminació no era una lluita per una nova frontera, bandera i himne. I què es pensaven aquestes esquerres que ara descobreixen que la lluita per l'1-O s'està convertint en una lluita pels drets fonamentals que ens estan trepitjant?", ha preguntat als comuns la portaveu parlamentària dels cupaires, Anna Gabriel.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La CUP ha convidat, entre d'altres, el professor i sociòleg Manuel Delgado, de l'òrbita d'EUiA i ferm defensor de l'1-O. Delgado ha insistit en l'apel·lació als comuns. "S'ha de ser ben ruc i tenir poca vista per no adonar-nos que hi hem de ser [a l'1-O]". Delgado ha recordat que l'espai polític que avui representen els comuns és el que es va posar al costat del president Lluís Companys el 6 d'octubre del 1934. "La majoria dels morts van ser de l'aliança obrera. Aquesta història porta va sent la nostra de tota la vida", ha subratllat. A més, ha lamentat que, tot i que EUiA ha decidit cridar a la participació, els alcaldes de la formació no cedeixin locals per a l'1-O: "Tenim dos 'putos' alcaldes i tots dos hi estan en contra".

Des de Terrassa, també han aprofitat per reclamar a l'alcalde, Jordi Ballart, que es posi al costat dels que l'1 d'octubre "obriran els col·legis". "Nosaltres vam ser al seu costat per defensar la remunicipalització de l'aigua. L'1-O és la mateixa lluita per desbordar la llei, els lobis i els interessos econòmics", ha remarcat Gabriel. Ballart, que ha arribat a un pacte amb la Generalitat, no ha deixat clar si cedirà locals municipals perquè es voti l'1 d'octubre.

Més de 600 persones han assistit a l'acte de la CUP al Parc de Vallparadís de Terrassa

Dos pesos pesants del grup parlamentari com Anna Gabriel i Benet Salellas han compartit protagonisme amb Delgado i també amb l'alcalde de Marinaleda (Andalusia), Juan Manuel Sánchez Gordillo, que ha dit que defensar la sobirania dels catalans és defensar també la sobirania dels andalusos. "Per molts guàrdies civils que enviïn i alcaldes que amenacin no aturaran el dret a decidir del poble català", ha exclamat davant d'una ovació tancada del públic. Ell, al balcó del seu poble, hi ha penjat la senyera com a mostra de suport al Procés.

Per la seva banda, Salellas ha denunciat que "la majoria dels drets fonamentals estiguin suspesos a l'Estat". El dret a la llibertat d'expressió i a la reunió en són dos que, segons ell, l'Estat està trepitjant anul·lant actes com els que s'havien de fer a Vitòria i a Madrid (que finalment va haver de canviar d'ubicació), retirant cartells i paperetes per al referèndum i identificant persones que estan col·laborant en l'1-O. "Avui i l'1-O hem de sortir al carrer a defensar el dret a manifestar-nos i a donar la nostra opinió", ha sentenciat.

Aquest dissabte a Terrassa els cupaires han reivindicat la sobirania de Catalunya per construir un estat radicalment diferent de l'espanyol en què "les elits econòmiques" controlin la vida dels pobres. "No podem suportar tanta pobresa", ha reiterat Gabriel, que ha considerat "els rics i el capitalisme" com el veritable problema del país i del món. A les "altres esquerres" els ha recomanat que deixin de pensar en el partit i comencin a pensar en "les noies de Ca n'Anglada que planten cara al maltractament familiar i a l'assetjament sexual, als joves assassinats per la policia i als que tenen una parada al mercat". També "a les dones kurdes que posen el seu cos per plantar cara a la dreta feixista, a les mares palestines, a les 'abuelas' de la Plaza de Mayo, a les obreres dels Estats Units que continuen plantant cara al Ku Klux Klan, a les dones gregues que lluiten contra la 'troica' i a les nigerianes que lluiten contra Boko Haram". A partir de l'1-O, Salellas ha afegit que estan convençuts que la causa catalana rebrà també la solidaritat dels pobles del món.

La repressió de la campanya

La suspensió de la llei del referèndum i la pressió judicial i policial contra l'1-O ja ha causat problemes en diversos actes de campanya, com el que la CUP de Torredembarra va haver de fer ahir sense corrent elèctric per ordre de la Policia Local. També han estat nombrosos els cartells i el material intervinguts pels cossos policials i les identificacions que s'han fet a persones per participar en actes relacionats amb la campanya electoral.

La campanya de la CUP porta de nom 'Viure vol dir prendre partit' i, a més dels actes electorals, l'esquerra anticapitalista ja ha començat a difondre a través de les xarxes el seu anunci de cara a l'1-O, en el qual tres dones de diferents generacions reivindiquen la lluita social com a eina de progrés per a la societat.

Els cupaires també participaran en dos actes de la campanya unitària pel 'sí'. Ja van ser a Tarragona en l'inici de campanya, i el 29 de setembre tancaran aquests 15 dies a Barcelona, al costat del PDECat, ERC, Demòcrates, MES, l'ANC, Òmnium Cultural i l'AMI.

stats