JIHADISME
Política 29/11/2015

Els candidats del 20-D eviten sortir al carrer pel “No a la guerra”

Milers de persones es manifesten a l’Estat en contra d’una intervenció armada a Síria

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Concentració ahir a la plaça Sant Jaume sota el lema “Mai més. Ni terrorisme, ni guerres, ni feixisme ni retallades de llibertats. Per la pau aquí i a tot arreu”.

MadridEl “No a la guerra” va tornar a ressonar ahir al cor de les principals ciutats de l’Estat. Però amb una intensitat minúscula si es compara amb les grans mobilitzacions del 2003 en contra d’una intervenció a l’Iraq. La poca concreció del govern de Mariano Rajoy sobre si donarà suport a una intervenció armada a Síria, ja sigui en suport a una coalició liderada per França o sota el paraigua de les Nacions Unides, així com el fet que som a les portes del 20-D, ha portat els partits a no voler mullar-se en aquest assumpte. Les concentracions, convocades per la iniciativa #NoEnNuestroNombre dimarts passat van unir tot l’espectre de l’esquerra alternativa i han obtingut el suport tant de Podem com d’IU. Però ahir tant Pablo Iglesias com Alberto Garzón, els respectius candidats a la Moncloa, van optar pel perfil baix.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cap membre de l’equip més pròxim a Pablo Iglesias va posar-se darrere de la pancarta de l’organització en la concentració de Madrid. Només Teresa Rodríguez, secretària general de Podem a Andalusia, s’hi va unir al costat de la seva parella, Jose María González Santos, Kichi, l’alcalde de Cadis. Tots dos formen part del corrent crític dins del partit. I tot i haver-hi una bona representació d’IU i, sobretot, del Partit Comunista, Garzón tampoc no va assistir-hi -per motius familiars havia de ser a Màlaga, segons fonts del partit-. Iglesias no tenia cap acte, però segons el seu equip de premsa havia de preparar-se la intervenció a la televisió a ¡Qué tiempo tan feliz! (Telecinco) amb María Teresa Campos i, sobretot, l’entrevista amb Ana Pastor a El objectivo (La Sexta). Tant Carolina Bescansa com Luis Alegre i Pablo Bustinduy, de la direcció de Podem, van anar a la concentració de Madrid però “com a persones normals” i van evitar pujar a l’escenari.

Minut de silenci a Barcelona

Qui va guardar un minut de silenci per “les víctimes de totes les bombes” va ser l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que va reunir-se ahir amb la resta d’“alcaldes pel canvi” a la Corunya. Gerardo Pisarello, primer tinent d’alcalde, va representar l’Ajuntament en la concentració de la plaça Sant Jaume. “Barcelona és una ciutat de pau i ha de tornar a sortir al carrer per no repetir l’error de l’ull per ull”, va assegurar a l’ARA i va alertar que es tracta d’un tema que “no es pot instrumentalitzar en plena campanya”.

El manifest de #NoEnNuestroNombre i #NoASusGuerras, que ja han firmat més de 40.000 persones, vol “mostrar el rebuig als atacs terroristes a París i al Líban, als bombardejos contra la població civil siriana [...] i a la política exterior bel·licista iniciada per Bush-Blair-Aznar”. Tot i que l’escenari actual és diferent, el mateix esperit de les inèdites mobilitzacions en contra de la Guerra de l’Iraq del 2003 va marcar ahir les concentracions. Crits de “No a la guerra” o “Bases [militars] fora”. La novetat: “ Mariano, Rivera, iros a la guerra ”.

El govern espanyol segueix esgrimint que, fins que França no demani formalment i a alt nivell la participació d’Espanya, no mouran peça. De fet, no està previst que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, es reuneixi amb François Hollande tant avui a Brussel·les com demà a París en el marc de la Cimera del Clima. I el PP ja ha posat com a condició que l’última paraula la tenen les Corts. El PSOE, però, ja comença a obrir la porta a avalar una operació militar abans del 20-D davant les pressions de Ciutadans, l’únic que demana obertament enviar tropes a Síria.

“Quan els de dalt parlen de pau, els de baix s’han de preparar per a la guerra. I si parlen de guerra ja no sé quin infern ens toca...”, denunciava ahir l’actor Alberto San Juan, un dels promotors del manifest, durant la concentració a Madrid. Preguntat per què la concentració no havia mobilitzat els líders dels candidats a la Moncloa i el PSOE no l’havia secundat, San Juan va assegurar que “això no és una iniciativa política” i va pronosticar que aviat molta més gent haurà de sortir al carrer per aturar una altra guerra.

stats