Política 12/09/2017

Puigdemont no plegarà i continuarà amb els preparatius de l'1-O encara que l'inhabilitin

El president de la Generalitat posa en dubte a RAC1 que el TC tingui capacitat per inhabilitar-lo i avisa que continuarà amb els preparatius de l'1-O

Ara
2 min
Carles Puigdemont en el discurs d'investidura com a president de la Generalitat, al Parlament / MANOLO GARCÍA

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, assegura que, encara que el Tribunal Constitucional (TC) l'inhabiliti, no plegarà i, "defensant l'Estatut" que l'empara, continuarà en el càrrec per preparar el referèndum de l'1-O que vol "la gran majoria" del poble català.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una en una entrevista a 'El món a RAC1', Puigdemont ha posat en dubte "la capacitat" que té el TC de "suspendre un càrrec públic" i ha recordat que està emparat per una llei orgànica que estableix que el president de la Generalitat ha de plegar "si mor, si es declara incapacitat, si dimiteix, si perd una qüestió de confiança o si li fan una moció de censura", i ha conclòs: "Jo no plegaré. Tenim un referèndum d'aquí 19 dies, per tant, continuem endavant".

Reunir-se amb Rajoy

Puigdemont ha admès que no parla amb Rajoy del Procés des del gener, i s'ha mostrat obert a reunir-se amb el president espanyol "avui mateix" si està disposat a "negociar" les condicions del referèndum. Puigdemont ha insistit que "la nostra proposta prioritària és que hi hagi un acord per celebrar un referèndum", tot i que ha admès que aquesta opció és poc probable perquè la resposta de Rajoy sempre ha sigut "evitar el diàleg".

Hi haurà urnes i paperetes a tots els col·legis

Preguntat per si la Generalitat ja té les urnes i les paperetes impreses, Puigdemont s'ha limitat a afirmar que "l'1 d'octubre hi haurà urnes i paperetes a tots els col·legis electorals". I si els alcaldes no cedeixen els espais? "Els ciutadans tindran garanties homologables clares per poder votar", ha afirmat.

"Els Mossos faran el que han de fer"

Sobre quin paper tindrà la policia catalana el dia del referèndum, Puigdemont ha insistit que "els Mossos faran el que han de fer, que és garantir la seguretat de les persones", i ha insistit que la policia catalana "ho ha fet molt bé i tenen l'aprovació de la gent". "No es desviaran d'aquest objectiu".

Referèndum no acordat és igual a delicte?

Puigdemont també ha insistit que organitzar un referèndum que no tingui l'acord amb el govern espanyol "no està recollit en el Codi Penal espanyol com un delicte", i, per aquest motiu, ha conclòs que "posar urnes no és un delicte".

Manifestació "massiva"

"Si realment estan convençuts que l'independentisme va a la baixa només cal fer un referèndum per comptar-nos". Així ha respost Puigdemont al govern espanyol, que ahir va minimitzar l'impacte de la manifestació de la Diada assegurant que havia perdut força. En la mateix línia, el president ha afirmat que "entre 350.000 persones i un milió hi ha un abisme" i, malgrat que ha insistit que "les xifres importen poc", ha assegurat que "tothom qui ho ha volgut veure ha vist que les manifestacions de la Diada dels últims anys han sigut massives".

stats