Política 20/06/2017

Ana Pastor diu que encara no ha arribat al Congrés la carta que Puigdemont li va enviar divendres

La presidenta de la cambra no respondrà fins que tingui una fórmula clara perquè el president de la Generalitat comparegui al ple. No permetrà que surti sense una votació

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
La presidenta del Congrés, l'exministra Ana Pastor. EFE

MadridLa presidenta del Congrés, Ana Pastor, assegura que encara no ha rebut la carta del president de la Generalitat en què Puigdemont demana intervenir al Congrés per explicar el referèndum de l'1 d'octubre. Fonts de la presidència de la cambra han assenyalat a l'ARA que estan a l'espera que el registre confirmi l'arribada de la missiva per saber si el contingut és el mateix que Puigdemont va difondre a través dels mitjans divendres a la tarda, quan va anunciar que havia enviat la carta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Puigdemont envia una carta a Ana Pastor per intervenir al CongrésEl president de la Generalitat hi defensa que "és important" que tots els diputats puguin sentir les raons per les quals s'ha arribat a aquesta situació. Ara bé, matisa que es tracta d'una iniciativa molt diferent a les formulades els últims anys per intentar un acord pactat amb l'Estat i que es voti una iniciativa del Parlament, i que ara no li "sembla raonable tornar a formular propostes que estan destinades a córrer la mateixa sort".

Les mateixes fonts de presidència del Congrés assenyalen que és important que Pastor pugui llegir la carta abans de respondre perquè es tracta d'un tema molt "seriós". El govern espanyol va ser el primer a convidar Puigdemont a explicar-se a Madrid. En una entrevista a l'ARA, el president de la Generalitat va anunciar que recollia el guant i que estava disposat a explicar-se al Congrés sempre que la iniciativa no s'acabés votant. El PP, però, es nega que sigui així i vol que quedi clar el 'no' rotund de la cambra al referèndum.

Sense presses per contestar

Però no està previst que Pastor respongui avui mateix, apunten des de presidència del Congrés. Ara bé, sí que puntualitzen que enviarà una carta al president de la Generalitat un cop tingui clara quina ha de ser la fórmula de la seva intervenció. Es descarta que se'l convidi a la comissió constitucional per evitar una votació. Remarquen que l'única manera de defensar-se al ple és que al final els diputats s'acabin pronunciant i que hi ha de comparèixer a partir d'una iniciativa del Parlament, tal com va passar amb el pla Ibarretxe. Eviten ara el punt de parlar d'una reforma de l'Estatut, com va posar sobre la taula el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, però remarquen que la iniciativa ha de sortir de Barcelona.

"Veig a Espanya un problema greu de Correus. Ja va passar amb la sentència de Francesc Homs, que semblava que la carta venia a cavall. A més, des de divendres està enviat un correu electrònic", ha dit el portaveu del PDECat, Carles Campuzano, sobre la lentitud de la presidència de la cambra. La formació catalana es mostra sorpresa que el govern espanyol respongués abans que Pastor sobre la missiva, divendres mateix.

Des d'En Comú Podem, Xavier Domènech ha defensat que hi ha moltes "vies" perquè Puigdemont comparegui al Congrés, amb votació o sense, però que el més "important" és que la seva compareixença no es converteixi en un "sainet" i que la fórmula es "concreti aviat".

stats