cas bárcenas
Política 01/08/2013

'Delendus est' Mariano Rajoy: peticions de dimissió al president espanyol pel cas Bárcenas

La majoria de partits no es donen per satisfets amb les explicacions que Rajoy ha donat a les Corts sobre el presumpte finançament irregular del PP, i consideren que s'ha quedat "sense autoritat" per continuar governant

Ara / Agències
4 min
Alfredo Pérez Rubalcaba, d'esquena, en la seva intervenció durant la compareixença de Rajoy al Congrés sobre el cas Bárcenas / EFE

BarcelonaL'oposició no en té prou amb la compareixença de Rajoy aquest dijous al Senat. Consideren que les explicacions que ha donat sobre el cas Bárcenas no esvaeixen les sospites de presumpte finançament irregular del PP i li reclamen que dimiteixi, perquè ja no està avalat per continuar al capdavant de l'executiu espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rubalcaba: "S'ha quedat sense autoritat. Li demano que se'n vagi"

El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha demanat a Rajoy que dimiteixi després que els "fets" hagin demostrat, segons el seu parer, el finançament "il·legal" del PP. "S'ha quedat sense autoritat", ha etzibat Rubalcaba a Rajoy, que li ha demanat que "se'n vagi". El líder del PSOE no ha descartat la moció de censura.

Duran exigeix a Rajoy que expliqui "tot el que sap"

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha reclamat "transparència" i "radicalitat democràtica" per restablir la "confiança" de la ciutadania. Duran ha exigit a Rajoy que expliqui "tot el que sap" sobre el cas Bárcenas, per no acabar sent "víctima" dels seus "propis silencis".

Joan Coscubiela (ICV): "Aquest país no es mereix un corrupte de president"

El portaveu d'ICV al Congrés, Joan Coscubiela, ha acusat Rajoy de ser un "encobridor polític" de Bárcenas i li ha reclamat la dimissió després de tirar-li un dard: "Aquest país no es mereix un corrupte de president".

Alfred Bosch (ERC): "'Delendus est' Mariano Rajoy. S'ha acabat la festa"

El portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, ha instat Rajoy a dimitir perquè, segons el seu parer, l'escàndol de la comptabilitat B fa que ja no pugui "governar". "'Delendus est' Mariano Rajoy. Fi de la cita i fi de la festa", ha etzibat Bosch.

Aitor Esteban (PNB): "No n'hi ha prou de dir 'me equivocat', cal assumir responsabilitats"

El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha advertit que no hi ha prou de dir "m'he equivocat", perquè en política les equivocacions "també han de comportar l'assumpció de responsabilitats", ha remarcat. Pel portaveu del PNB, Rajoy ha barrejat "peres i pomes", però gairebé no ha donat explicacions sobre el cas Bárcenas.

UPyD acusa Rajoy de "posar en perill" l'Estat espanyol pel cas Bárcenas

La líder d'UPyD, Rosa Díez, ha acusat el president espanyol de posar "en perill" l'Estat en permetre que "el cas Bárcenas es converteixi en el cas Rajoy", i de desacreditar les institucions per no donar explicacions fins que no s'ha vist forçat a fer-ho per l'amenaça d'una moció de censura. Díez ha reclamat al cap de l'executiu espanyol que no intenti eludir la seva responsabilitat, perquè "hi ha fets provats", i ha titllat de "realment vergonyós" el discurs de Rajoy per dir "còmplices" als que li exigeixen que assumeixi la seva responsabilitat.

IU vol la dimissió de Rajoy perquè el seu govern està estructurat "sobre una gran mentida"

El coordinador general d'IU, Cayo Lara, ha demanat a Rajoy que assumeixi la seva responsabilitat, dimiteixi i convoqui eleccions generals per haver estructurat el seu govern "sobre una gran mentida". Per Lara, Rajoy "no és creïble i no és garantia d'estabilitat", i ha assenyalat que "la regeneració democràtica" passa per tenir aquests dos atributs. "En el seu partit han anat massa lluny, i avui, parlar de l'estat de la nació és parlar de l'estat de la corrupció al PP", ha matisat, abans d'afegir que tots els imputats en el cas Gürtel o Bárcenas "són o han estat alts dirigents o importants càrrecs públics del Partit Popular".

Rajoy, mancat de "credibilitat" i "incapacitat" per governar

Els vuit portaveus del grup mixt del Congrés han pujat a la tribuna per expressar el seu incomformisme amb les explicacions de Rajoy. Una de les més dures ha estat la portaveu parlamentària del BNG, Olaia Fernández, que ha reclamat a Rajoy que dissolgui les Corts, convoqui eleccions generals "i, de passada, dissolgui el PP". "Es va equivocar i s'equivoca en no assumir les seves responsabilitats", ha advertit.

Per la seva banda, el diputat de Compromís, Joan Baldoví, ha qualificat de "comprensible" l'absència de respostes de Rajoy, que ha atribuït a la seva falta de lideratge, i ha sentenciat que el cas Bárcenas és "la història d'una traïció, la traïció d'un president al seu tresorer".

El portaveu d'Amaiur, Xabier Mikel Errekondo, ha aprofitat la seva intervenció per fer una proclama independentista i per retreure a Rajoy la seva "incapacitat" per afrontar "amb valentia el camí cap a la veritable pau" per a Euskadi i la "resolució integral del conflicte".

La diputada de Geroa Bai Uxue Barkos ha advertit al cap de l'executiu espanyol que avui "no pot sortir per la porta del darrere", tot i que ha reconegut que Rajoy ha fet "un gir" en reconèixer que es va equivocar en creure en la innocència del seu extresorer.

Per la seva banda, el diputat de Coalició Canària Pedro Quevedo ha qüestionat la credibilitat de Rajoy i ha lamentat que el president espanyol hagi ofès la "intel·ligència" i la "sensibilitat" de la gent en pretendre que ha comparegut a donar explicacions per la seva pròpia voluntat, quan, en realitat, s'hi ha vist obligat "per la greu situació de corrupció que afecta el PP, del qual també és president", ha conclòs.

Des del Fòrum Astúries, el diputat Enrique Álvarez Sostres ha respost a Rajoy que "el seu problema és de credibilitat social, econòmica i de mercat". Sostres ha advertit a Rajoy que potser "no n'hi ha prou de reformar les lleis" i el que cal és "reformar els costums polítics".

Només Carlos Salvador, d'UPN (Unió del Poble Navarrès), ha trencat una llança a favor de Rajoy i ha criticat veladament el PSOE, de qui ha dit que avui demanen "el cap" del president, però "mai van gosar perseguir ni criticar" les irregularitats en el si del seu partit ni van demanar dimissions a cap dels seus, apel·lant a la presumpció d'innocència.

stats