CORRUPCIÓ A L'ENTORN DEL REI
Política 05/04/2013

La casa reial espanyola accedeix a estar sotmesa a la llei de transparència

La institució fa dos mesos que negocia al Congrés en quins termes formarà part de la norma

Ara
2 min
Rajoy ha despatxat amb el rei Joan Carles a Mallorca / EFE

BarcelonaLa casa reial espanyola ha acceptat finalment ser inclosa dins la futura llei de transparència. Així ho asseguren fonts de la Casa del Rei a Reuters i Efe. Citant una font anònima, la informació difosa per les dues agències de notícies assegura que la institució fa dos mesos que negocia al Congrés dels Diputats la forma en què estarà sotmesa als criteris que marqui la norma. Aquesta informació apareix només dos dies després que el jutge José Castro imputés la infanta Cristina, filla del rei, per la seva presumpta relació amb el cas Nóos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A diferència de Reuters, Efe assegura que el diàleg s'ha obert a instàncies de la Casa del Rei.

Si finalment la casa reial forma part de la llei de transparència, seria la primera vegada que es podrien fiscalitzar de forma exhaustiva les despeses i les activitats d'una institució tradicionalment opaca en aquest aspecte.

La llei de transparència, en tràmit parlamentari des del mes de setembre, pretén regular l'accés dels ciutadans a la informació de les Administracions Públiques i estableix un catàleg de principis ètics, amb infraccions i sancions en cas d'incompliment per membres del govern espanyol i alts càrrecs públics.

Ahir mateix, el president espanyol, Mariano Rajoy, va subratllar que el més raonable és aprovar una regulació similar a la que hi ha a la resta de països de la UE i va precisar que s'està treballant en aquest sentit. Rajoy es va expressar en aquests termes després de ser preguntat en una roda de premsa per les mesures que podria adoptar l'executiu per millorar la imatge de la Casa Reial després de la imputació de la infanta Cristina en el cas Nóos.

Fins ara, el grup parlamentari popular havia apuntat que sota la nova llei de transparència podrien quedar els recursos públics que fan servir diversos ministeris, com Interior o Exteriors, al servei de la Casa del Rei. En aquest sentit, el PP recordava que la Constitució estableix que el rei "distribueix lliurement" la quantitat que rep de pressupostos generals de l'Estat "per al sosteniment de la seva família i casa"

stats