Política 09/06/2014

Torres humanes, referèndum, independència, Guardiola: paraules clau del ressò internacional de la jornada castellera a Europa

Molts mitjans recullen imatges i comentaris sobre la campanya 'Catalans want to vote'

Ara
3 min
Castells pel 9-N a Londres, imatge recollida per 'The Guardian'

BarcelonaRessò notable de l'acció castellera pel dret a decidir a Europa també a la premsa. Les edicions digitals de diaris d'arreu del continent recullen la jornada amb articles i galeries d'imatges:

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Regne Unit

'The Guardian' inclou una imatge de la Colla Joves Xiquets de Valls al Tower Bridge de Londres en la fotogaleria del cap de setmana i explica que els castellers hi han desplegat una pancarta on es llegia 'Catalans Want to Vote'.

I 'The independent' dedica a aquest castell per 9-N el pòster central del diari, amb una imatge a doble plana –com fem a l'ARA amb el 'Mirades'– que es converteix en foto del dia al rotatiu britànic. Ho ha recollit en un tuit @jordicayuso. En una altra piulada, Cayuso recull el text que acompanya la foto. Hi expliquen que "acròbates" catalans van fer ahir un "castell" a Londres i que l'acció era una més de les moltes torres humanes que milers de persones van aixecar arreu d'Europa en una jornada dissenyada per conscienciar el món que "més del 75% de la població de Catalunya comparteix l'aspiració de poder votar sobre l'autodeterminació i la possible independència d'Espanya".

Alemanya

'Der Spiegel': "Guardiola es manifesta per una Catalunya independent"

'Stern': "Pep Guardiola lluita per l'autonomia dels catalans"

'Focus': "Els catalans es manifesten amb torres humanes per la independència"

'Berliner Zeitung': "Pep Guardiola llegeix un manifest a Berlin" pel dret a decidir dels catalans

'Berliner Morgenpost': "Guardiola es manifesta per una Catalunya independent"

França

'L'Équipe': "Guardiola es manifesta per una Catalunya independent"

Itàlia

'La Repubblica': "A Gianicolo [Roma], torre humana per la independència de Catalunya"

'La Stampa': "Castells humans per votar a Catalunya"

Bèlgica

Radio Télévision Belge Francophone (RTBF): "Independència de Catalunya: castells a Brussel·les per a un referèndum"

'L'Avenir': "Els catalans formen torres humanes a Brussel·les per donar suport al referèndum"

Portugal

L'agència portuguesa Lusa informa de l'actuació a Lisboa dels Castellers de Sants i entrevista a la seva presidenta, Esther Oriol, que es mostra satisfeta per l'acte i defensa el dret a decidir. L'agència Lusa diu que l'exhibició de castells en 8 capitals europees d'aquest diumenge ha convertit la tradició catalana "en una mostra de suport pel referèndum d'independència de Catalunya".

Diaris com 'Jornal de Notícias' recull l'esdeveniment amb el titular "Més de 200 catalans fan torres humanes pel referèndum d'independència", i esmenta les paraules d'Esther Oriol.

-----

També podeu consultar l'Storify elaborat pel col·laborador de l'ARA Albert Cuesta, en el qual va recollint totes les entrades a la premsa internacional sobre la jornada castellera d'avui.

stats