Política 21/01/2013

CiU convida el PSC a cedir per permetre l'acord en la declaració de sobirania

Duran recorda que tots han fet "esforços" per arribar a un consens menys els socialistes

Roger Mateos
3 min

BarcelonaEl secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha convidat aquest dilluns el PSC a afluixar la seva postura al voltant de la declaració de sobirania i fer algunes concessions per permetre un acord que agrupi fins a 107 diputats del Parlament. Duran ha recordat que CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP ja han fet "esforços" i han cedit per facilitar el consens, mentre que els socialistes encara no s'han volgut moure.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de la reunió de la comissió executiva nacional de CiU, Duran ha reiterat la “mà estesa” de la federació nacionalista perquè els socialistes es sumin al pacte entorn del document que haurà de votar el ple del Parlament aquest dimecres. CiU, segons ha assegurat Duran, està fent “tots els esforços possibles” per incorporar-hi el PSC. També ERC, ICV-EUiA i CUP han renunciat a alguns dels seus plantejaments inicials en ares del consens. Només queda que també els socialistes afluixin.

Segons Duran, el text que podria ser consensuat ja inclou el que demana el PSC per garantir la “legalitat” del procés, el diàleg amb l'Estat, i la definició de sobirania, recordant que els poders de la Generalitat emanen del poble de Catalunya, que és subjecte polític i jurídic i que té unes “raons democràtiques” per decidir el seu futur col·lectiu. “Millor no li podem posar les coses per poder formar part de l'acord”, ha afirmat. Però la adhesió del PSC no pot fer-se “a qualsevol preu” ni “traint” els elements més essencials de la declaració.

Ahir negociadors dels cinc grups parlamentaris van reunir-se en secret, com ja va avançar l'ARA, però tampoc van arribar a una entesa. Si el PSC encara no ha donat el seu vistiplau i està “dilatant” l'acord, en opinió del líder d'Unió Democràtica, és perquè possiblement hi hagi “alguna clau política”. Duran no ha volgut ser més explícit perquè, ha dit, qualsevol retret en aquests moments podria dificultar encara més les negociacions. No s'ha volgut referir, per tant, al fet que la socialista Carme Chacón insisteixi en carregar contra CiU per voler saltar-se la “legalitat”.

El termini per presentar esmenes a les propostes de declaració presentades acabava aquesta tarda, però el PSC ha demanat ampliar-lo fins demà a les 10 del matí. Aquesta tarda els grups prosseguiran les negociacions.

Gestions per elevar el límit de dèficit

D'altra banda, la direcció de CiU ha abordat la necessitat d'insistir al govern espanyol perquè relaxi el topall de dèficit del 0,7% del PIB al qual s'hauran d'ajustar les comunitats autònomes. CiU demanarà que comparegui al Congrés el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, a qui li exposaran el problema. Segons Duran, “en privat” també els presidents autonòmics del PP denuncien que és impossible complir els objectius de dèficit marcats pel 2013, amb els quals l'Estat “mortifica” les autonomies i les aboca a una situació de “col·lapse”.

Mesures per combatre la corrupció a la política

Duran també ha fet esment als casos de corrupció que estan aflorant en les darreres setmanes en la política espanyola. A banda de demanar que es diferenciï entre “joc brut” i corrupció, CiU proposa consensuar amb la resta de partits unes “regles de joc” per aïllar els corruptes de la política, apartar els càrrecs imputats o establir criteris sobre com i quan cal constituir una comissió d'investigació, sense que serveixi per la pura erosió de l'adversari polític. A parer de Duran, cal actuar per “evitar l'enfonsament del sistema polític”, ja que darrere “només hi ha el desconegut”, que “sempre és pitjor”.

stats