Política 22/05/2011

Els electors més matiners, ja han votat

Més de cinc milions de catalans estan cridats a les urnes per escollir 947 ajuntaments. Creixen els dubtes sobre el que passarà a l'alcaldia de Barcelona que podria canviar de mans després de 32 anys

Redacció
1 min

BarcelonaLes 8.144 meses electorals de Catalunya ja estan constituïdes als col·legis electorals que en aquest moment estan obrint les seves portes. Avui, un total de 5.307.428 catalans estan cridats a anar a votar a les eleccions municipals, en què s'elegiran els alcaldes dels 947 municipis catalans i es decidirà la composició dels consells comarcals i les diputacions provincials.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la Vall d'Aran també se celebren eleccions al Conselh Generau d'Aran, el màxim òrgan de govern.

El nombre d'electors en aquestes eleccions és inferior al dels comicis locals de 2007 -llavors hi va haver 54.357 persones més en el cens-, perquè els catalans residents a l'estranger no poden votar ara ja que s'ha reformat la llei que prima la residència i no la nacionalitat. D'aquesta forma, el cens definitiu està format per 5.240.610 electors catalans residents a Catalunya i per 66.818 electors estrangers residents a Catalunya.

De totes les batalles que avui hi ha en joc, la més disputada és la de l'alcaldia de Barcelona on després de 32 anys de govern del PSC podria canviar de mans.

Seguretat

Pel que fa el dispositiu de seguretat per a aquesta jornada electoral arreu de Catalunya, hi ha 1.659 policies locals i 5.955 agents dels Mossos d'Esquadra, el doble que el nombre d'agents desplegats en un diumenge normal. Seran, a més, els primers comicis locals des del desplegament complet de la policia catalana a tot el territori en un dispositiu que des de fa aproximadament un mes i mig s'està preparant. Fins ara, la jornada està transcorrent amb tranquil·litat.

stats