Política 22/10/2017

Els comuns insisteixen en el front democràtic

La resposta unitària inclouria el restabliment de l’autonomia i l’amnistia dels presos polítics

Xavi Tedó
3 min
El coordinador dels comuns i portaveu d’En Comú Podem, Xavier Domènech, en una intervenció recent al Congrés.

BarcelonaHi ha imatges que valen més que mil paraules i la del coordinador dels comuns, Xavier Domènech, plorant desconsolat quan Maria del Mar Bonet interpretava Què volen aquesta gent? a la manifestació per reclamar la llibertat dels líders de l’ANC i d’Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, evidencia l’atzucac en què es troba immersa Catalunya. Ferms defensors de teixir aliances a l’Estat per aconseguir un referèndum acordat, els comuns han topat amb la crua realitat de veure els socialistes avalar sense matisos l’aplicació de l’article 155. Davant d’aquest escenari, Catalunya En Comú (CatComú) advoca, com ja ha anat reiterant a mesura que la repressió de l’Estat augmentava, a impulsar un front democràtic de les forces sobiranistes al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ho va tornar a posar en relleu la portaveu de CatComú, Elisenda Alamany, en una entrevista al programa El suplement de Catalunya Ràdio. “Tenim una gran responsabilitat d’expressar aquesta unitat ciutadana amb un front comú de les forces catalanistes, perquè aquesta intervenció va contra tots els demòcrates”, va destacar Alamany. Aquesta resposta unitària, segons ha pogut saber l’ARA, conté un programa de mínims que acull diverses propostes: l’amnistia dels presos polítics, el final de la intervenció de l’autogovern i el restabliment de la plena autonomia, la fi de l’asfíxia econòmica, la sortida de les forces de seguretat que es van desplegar abans de l’1-O i un referèndum amb totes les garanties. Els comuns consideren que la unitat d’acció al carrer contra la repressió, que es va fer ben visible tant el dia 1 com el 3 d’octubre i que s’ha mantingut fins ara, no es pot posar en risc amb una DUI que “empetitiria” aquesta majoria social. Per aquest motiu, fonts dels comuns revelen que la seva prioritat passa perquè aquesta transversalitat es preservi políticament amb un front comú que sigui capaç de “teixir amplíssimes aliances tant a Catalunya com a l’Estat com a Europa per front a l’ofensiva autoritària del Partit Popular”.

Obrir el procés constituent

La portaveu dels comuns va insistir en la necessitat de tancar files al nostre país en defensa de l’autogovern i va atribuir el possible fracàs del full de ruta independentista a la manca d’unitat d’acció: “Només des de les posicions independentistes difícilment es podia guanyar l’embat contra l’engranatge de tot un estat”, va dir. La coalició defensa obrir ara el procés constituent que ajudi a sumar complicitats en l’exercici del dret a decidir. “El procés constituent d’entrada i no al final del camí possibilita que el sector sobiranista, que representa el 80% de la població, s’hi sumi”, va apuntar Alamany.

La dirigent vallesana va justificar els recels d’una part de la confluència, especialment de la direcció d’ICV, al full de ruta de Junts pel Sí i la CUP al convenciment que s’ha prioritzat l’eix nacional respecte al social. “No s’ha lligat l’emancipació nacional amb la social, no s’ha donat, i molts sectors sobiranistes han desconnectat del camí”, va remarcar Alamany, que tot i admetre que “el Procés no és Convergència”, va afirmar que “les polítiques socials no han sigut les esperades” per esperonar el conjunt de l’espai a treballar per la República Catalana.

Aquest debat intern es produeix a les portes del ple en què es podria proclamar la independència i en què Catalunya Sí que es pot (CSQP) busca la cohesió interna. Cap dels partits de la coalició defensa la DUI però Podem s’obre a abstenir-s’hi si la proclamació se supedita al procés constituent. El portaveu de la coalició, Joan Coscubiela, ja advertia ahir en una piulada al seu compte de Twitter que la DUI no forma part d’aquesta resposta unitària.

stats