Política 05/10/2017

Els comuns s’obren al diàleg tot i oposar-se a la via unilateral

Podem proposa que Puigdemont i Rajoy consensuïn una figura de mediació, però el PP hi està en contra

Xavi Tedó / Ot Serra
4 min
Xavier Domènech i Pablo Iglesias sortint de la reunió que ahir van mantenir al Congrés de Diputats amb els partits partidaris del dret a decidir.

Barcelona / MadridLa repressió policial que es va viure diumenge durant el referèndum i el discurs del rei Felip VI, que va avalar l’actuació de les forces de seguretat espanyoles, han aparcat la visceralitat dels comuns amb el full de ruta independentista. Tot i que rebutgen una declaració unilateral d’independència, veuen les grans mobilitzacions al carrer en protesta contra la brutalitat exercida per la Guàrdia Civil i la Policia Nacional durant la votació com una oportunitat per a aquest espai per acumular forces al voltant del dret a decidir. La portaveu de Catalunya en Comú, Elisenda Alamany, va assenyalar ahir en declaracions a l’ARA que encara no s’han reunit amb el Govern, però que confien a trobar una entesa. “Estem disposats a parlar amb el Govern, estem oberts al diàleg amb una proposta per arrossegar aquesta gran majoria que surt al carrer per acordar una solució inclusiva”, en referència a una DUI que no entri en vigor de manera immediata, sinó que sigui el punt d’inici d’un procés constituent, que al cap de mig any hauria de derivar en unes eleccions constituents.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els comuns consideren que les grans mobilitzacions d’aquests últims dies són un capital que no es pot desaprofitar. “Les mobilitzacions, àmplies i transversals, en defensa dels drets i de les llibertats, demostren la unitat del catalanisme”, va destacar la dirigent dels comuns. En cap cas, però, la confluència avalarà una DUI directa: “Empetiteix i restringeix aquesta majoria del 80% favorable al dret a decidir que es manifesta al carrer”, va reblar Alamany, que va afegir que “aquesta opció no apel·la a les grans majories”. Per a la portaveu, declarar la independència unilateralment tindria uns efectes molts negatius. “Provocaríem una nova ofensiva del PP amb una intervenció que podria acabar amb la suspensió de l’autogovern. Hem d’acumular més múscul perquè si ens prenen l’autonomia, poca cosa podrem fer”, va subratllar.

En la mateixa línia es va expressar l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que va fer ahir una piulada en què mostrava el seu rebuig a la declaració d’independència unilateral i insistia en la necessitat de convocar un referèndum pactat. “M’he despertat trista. Però no resignada. Ni DUI ni 155. Necessitem més diàleg i ponts que mai. Mediació i referèndum acordat”, va escriure la líder dels comuns al seu compte de Twitter. Tot i la complicitat del líder del PSOE, Pedro Sánchez, amb l’estratègia del govern espanyol contra l’1-O, la confluència encara confia que els socialistes es desmarquin dels populars perquè remarquen que dins del PSOE i del mateix PSC hi ha veus que advoquen per buscar una sortida política al conflicte entre Catalunya i Espanya. En qualsevol cas, els comuns admeten que la proposta per resoldre el contenciós polític entre les dues parts no es pot allargar. A l’espera dels passos que faci el Govern, la formació adverteix que només amb la mediació es podrà assolir una sortida negociada.

Un mediador “de confiança”

Aquesta mateixa tesi és la que va voler impulsar ahir Podem, que es vol anticipar a una DUI que redobli la repressió de l’Estat amb una proposta a Carles Puigdemont i Mariano Rajoy perquè trobin una figura “de confiança” per a les dues parts perquè s’asseguin en una taula de negociació. Aquesta és la proposta que Pablo Iglesias va traslladar a ERC, el PDECat, el PNB i Compromís, els partits que formen la Taula de Partits per la Llibertat, la Fraternitat i la Convivència, que es va reunir ahir després d’haver-ho fet fa dos caps de setmana en l’assemblea de càrrecs electes a Saragossa. “La situació és molt preocupant”, va assegurar en roda de premsa al Congrés Pablo Iglesias, que va voler prendre la iniciativa en un escenari de tensió obert arran de l’1 d’octubre, al qual dimarts va contribuir el rei Felip VI amb un discurs alineat amb les tesis del PP.

La vigència de les intencions de Podem, però, es va esvair dues hores després que es fessin públiques, quan fonts de la Moncloa van donar a conèixer la resposta de Rajoy al líder de la formació lila. “No es pot tractar amb qui planteja un xantatge tan brutal a l’Estat”, va traslladar el president espanyol a Iglesias, a qui va comunicar que Puigdemont ha de retirar la DUI i iniciar un diàleg a través dels “canals ordinaris” que marquen la Constitució. Tot i la crida de Miquel Iceta a situar el PSC com a figura de mediació, fonts del PSOE es van desmarcar de l’oferta de Podem i es van limitar a situar la comissió d’estudi del Congrés com l’espai per abordar el model territorial.

Les forces independentistes, en canvi, hi van donar la benvinguda. El portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, va qualificar de “mal servei” el posicionament del govern espanyol, ja que “és bo” que hi hagi “diàleg” un cop vistes les posicions polaritzades de les dues bandes. Fonts del PDECat van afirmar ahir que “no veien malament” la iniciativa de Podem d’entrar en la “lògica de la mediació”. Encara sense conèixer la negativa del PP, van admetre que “no hi ha més remei que veure-hi recorregut”, esgotat tan bon punt Rajoy va declinar la proposta. En cas que tirés endavant, des de la formació sobiranista van assegurar que la trobada s’hauria de produir abans de dilluns i que obriria un “escenari diferent” de la DUI.

stats