Política 09/09/2017

Els comuns traspassen ara a les bases si cal participar en el referèndum

Domènech anuncia que no anirà a la manifestació de la Diada perquè està "posicionada pel 'sí'"

Xavi Tedó
2 min
Els comuns traspassen ara a les bases si cal participar al referèndum

Barcelona"¿Catalunya en Comú ha de participar en la mobilització de l'1 d'octubre?" Aquesta és la pregunta que la coordinadora nacional de Catalunya en Comú (CatComú) ha aprovat avui per 75 vots a favor, 1 en contra i 15 abstencions. No era, però, la pregunta que d'entrada s'havia previst portar a votació avui a les Cotxeres de Sants, sinó si CatComú havia de cridar a votar o no al referèndum; tanmateix, s'ha modificat perquè la decisió de secundar la convocatòria recaigui en les bases, que s'hauran de pronunciar del 12 al 14 de setembre en una votació telemàtica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El coordinador del partit, Xavier Domènech, ha justificat la decisió per la voluntat de la direcció que la militància secundi la decisió adoptada el 8 de juliol quan la coordinadora va donar suport al referèndum sense considerar-lo vinculant, tal com va avançar l'ARA el 31 de maig. "Hi ha hagut un canvi, efectivament, perquè les bases decideixin, però si hi acaba havent un 'sí' es cridarà a les urnes", ha anotat Domènech. "El 8 de juliol vam donar suport a la mobilització de l'1-O com un acte d'afirmació nacional, i sent l'únic espai polític transversal del país, hem acordat que les bases es pronunciïn per ratificar la decisió adoptada per la coordinadora", ha afegit el líder del partit. La pluralitat de l'espai farà que CatComú no recomani votar una determinada opció i tampoc faci campanya ni pel 'sí' ni pel 'no'.

El coordinador ha criticat amb duresa l'ofensiva de l'Estat per aturar el referèndum: "Les relacions institucionals estan trencades entre Catalunya i Espanya per la manca de voluntat del PP, que ha impulsat una persecució judicial hilarant i greu, com s'ha vist avui amb l'entrada en un mitjà de comunicació local". Davant d'aquest escenari, Catalunya en Comú, ha afegit, segueix apostant "per un veritable referèndum i per aconseguir noves majories polítiques al Congrés".

Domènech també ha avançat que no assistirà a la manifestació de l'11 de setembre organitzada per l'ANC pel seu caràcter independentista: "La manifestació està posicionada pel 'sí', i com a coordinador general del partit no hi aniré, però sí que hi haurà dirigents per expressar la pluralitat de la formació. L'acte propi és el que fem a Santa Coloma, a Can Zam, al matí", en al·lusió al míting que farà ell mateix, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el màxim dirigent de Podem, Pablo Iglesias, en defensa de la sobirania de Catalunya.

stats