ENQUESTA POSTELECTORAL
Política 07/12/2010

La majoria de catalans volen el concert però no confien que Mas l'aconsegueixi

Només un de cada tres electors de CiU creu que el concert s'aconseguirà. Empat tècnic entre partidaris i detractors de la independència. El 67% dels catalans, però, segueix pensant que la plena sobirania és una quimera

Redacció
2 min
El líder de CiU, Artur Mas.

BarcelonaEl sondeig encarregat per l'ARA subratlla que tot i que una majoria àmplia de la població (73,9%) està d'acord amb el concert econòmic per a Catalunya, un 68,2% creu que el futur president, Artur Mas, no l'aconseguirà. De fet, ni el seu propi electorat confia que l'aconsegueixi, amb nivells de confiança poc per damunt dels votants de la resta de partits. Destaca també l'ampli suport que el pacte fiscal desperta entre l'electorat socialista, ja que, malgrat que el PSC rebutja la proposta, un 61% dels seus votants la veuen amb bons ulls.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els resultats de les entrevistes assenyalen que l'estat propi segueix essent una quimera pel 67,3% dels catalans, tot i que un 44,1% de la ciutadania consideren que es viuria millor en una Catalunya independent. Sobta que entre l'electorat d'ERC hi hagi un 35,5% que creu que mai s'aconseguirà la plena sobirania, mentre que un de cada quatre votants afins a Ciutadans considera que la independència sí que s'aconseguirà.

Una altra dada destacable que queda il·lustrada al sondeig és que més de la meitat dels votants de CiU, el partit que ha guanyat àmpliament les eleccions, votarien a favor de la independència en cas de celebrar-se un referèndum. Hi ha gairebé un empat tècnic entre els partidaris d'esdevenir un estat (38,5%) i els qui hi estarien en contra (42,8%). En canvi, el suport al dret a l'autodeterminació s'eleva al 58% i és transversal. També es desprèn que el dret a l'autodeterminació el defensen més votants del PP (40%) que del PSC (38%). Però si s'hi sumen els exvotants de Montilla, el suport al dret a decidir s'eleva a més de la meitat.

Els resultats analitzats de la tercera entrega del sondeig d'opinió els trobareu detallats a l'edició impresa de l'ARA, als punts de venda habituals i al quiosc digital de l'Ara.cat.

stats