POLÍTICA
Política 17/10/2011

Així serà la conferència de pau de Sant Sebastià

Sis líders internacionals encapçalats per Kofi Annan intentaran dissenyar un full de ruta per a la fi d'ETA. S'hi han sumat representants de dinou partits i sindicats. La reunió s'allargarà tres hores i serà a porta tancada

Ara
3 min
Presentació a sant sebastià Paul Rios, portaveu de l'entitat pacifista Lokarri -successora d'Elkarri-, acompanyat de la britànica Silvia Casale, va presentar ahir els membres i els objectius de la Conferència.

BarcelonaUna sala batejada amb el nom de Gandhi espera aquest dilluns els assistents a la conferència sobre el final del terrorisme a Sant Sebastià. El palauet que acull la reunió va ser residència d'estiu de Franco. Fa tretze mesos es va convertir en Casa de la Pau i els Drets Humans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La conferència buscarà aplanar el camí cap a la pau a Euskadi. Diverses instàncies esperen que el gest tingui resposta immediata d'ETA, amb una renúncia definitiva a la violència. The Guardian especula que l'anunci d'ETA es podria produir aquesta setmana mateix.

A la trobada d'alt nivell hi assistiran sis líders internacionals encapçalats per l'exsecretari general de l'ONU i premi Nobel de la pau, Kofi Annan, i els expresidents d'Irlanda del Nord i de Noruega Bertie Ahern i Gro Harlem Bruntland.

Qui l'organitza?

La conferència l'organitza el moviment social Lokarri –abans Elkarri–, el Grup Internacional de Contacte (GIC) auspiciat per l'advocat sud-africà i assessor de l'esquerra abertzale Brian Currin, i quatre organitzacions més especialitzades en la resolució de conflictes: la Berghof Foundation alemanya, la Conciliation Resources anglesa, la Desmond and Leah Tutu Legacy Foundation sud-africana i el Peacebuilding Resource Centre noruec.

Quines personalitats hi assistiran?

Personalitats internacionals que en el passat han ocupat llocs de responsabilitat al més alt nivell i amb una àmplia experiència en la resolució de conflictes. Tres d'ells van participar directament en el procés de pau irlandès: l'exprimer ministre d'Irlanda Bertie Ahern, el president del Sinn Féin, Gerry Adams, i l'excap de gabinet de l'exprimer ministre britànic Tony Blair. A Kofi Annan, exsecretari general de l'ONU, l'avalen diversos guardons de drets humans i de la pau, entre ells el premi Nobel que va rebre el 2001. Gro Harlem Bruntland, exprimera ministra noruega, exdirectora general de l'OMS i enviada especial de l'ONU per al canvi climàtic, és a més membre de The Elders, grup de figures internacionals per la pau creat per Nelson Mandela. I Pierre Joxe, membre del Consell Constitucional de França entre 2001 i 2010, va ser ministre d'Interior i de Defensa, i president del grup socialista a l'assemblea francesa.

Com s'estructurarà la reunió?

Els últims dies, els assistents s'han anat intercanviant propostes per internet, de manera que el resultat final de la trobada està força cuinat.

Les personalitats arribaran al Palauet Aiete al migdia i la reunió de treball començarà a les dues de la tarda. Serà a porta tancada. A la trobada, els líders internacionals, els partits polítics i els sindicats intercanviaran els seus punts de vista sobre la fi de la violència a Euskadi.

Tots els participants tindran 3 minuts per intervenir. Es tancarà cap a les cinc de la tarda amb la presentació en públic de les conclusions.

Els promotors de la iniciativa, entre els quals hi ha l'advocat sud-africà Brian Currin, impulsor de la Declaració de Brussel·les, han assegurat que desconeixen si les "conclusions" es traduiran en peticions, recomanacions o quedaran únicament en reflexions.

Els organitzadors han refusat revelar com s'han de sufragar els costos de la conferència.

Qui hi dóna suport?

Acudiran a la conferència representants de dinou partits i sindicats, entre ells del Partit Socialista Francès, la UMP del president gal, Nicolas Sarkozy, la formació de centre MoDem i la Confederació Francesa de Treballadors. Tots manifestaran les seves opinions i els sis líders internacionals que es reuniran amb ells a porta tancada els exposaran les seves reflexions. La trobada ha suscitat l'aplaudiment de les organitzacions nacionalistes i independentistes basques, la reticència inicial dels socialistes i el rebuig de partits com el PP i UpyD. Té el suport de les centrals abertzales i de CCOO i la UGT. Confebask finalment s'hi ha sumat, tot i les reticències inicials.

Se n'han quedat al marge els executius de Vitòria i Madrid. En canvi, el PSE hi assistirà. Els socialistes han superat les reticències inicials i, després de moure's en l'ambigüitat, han decidit acudir "per escoltar el que es diu i per ser escoltats", afirmen. El president de la formació, Jesús Egiguren –protagonista de l'anterior procés de pau frustrat i representant del govern espanyol a les converses secretes amb ETA entre 2006 i 2007–, serà a la delegació.

El lehendakari Patxi López –de visita oficial aquests dies als Estats Units– no veu cap contradicció en el fet que el seu govern es quedi al marge d'aquest acte i que el seu partit hi participi. El lehendakari diu que dóna la benvinguda a aquest fòrum "si serveix per treballar en favor de la pau i la llibertat" però no tant si només s'utilitza "per a la propaganda de l'esquerra abertzale".

Qui no hi serà?

A banda del govern basc, el govern espanyol ha expressat el seu respecte a la trobada, tot i que creu, segons ha dit el portaveu José Blanco, que "l'únic que ha de passar perquè hi hagi pau és que ETA digui que abandona definitivament les armes".

També se n'han desmarcat el PP i Unión Progreso y Democracia –el partit de Rosa Díez. La resta de forces basques s'hi han adherit.

stats