POLÍTICA
Política 15/10/2011

Kofi Annan i Gerry Adams assistiran a la conferència de pau de Sant Sebastià

Arrenca dilluns i hi seran presents totes les forces polítiques menys el PP i UPyD

Efe
2 min

BarcelonaL'exsecretari general de l'ONU, Kofi Annan, i el líder del Sinn Féin, Gerry Adams, participaran a la conferència sobre el final del terrorisme que començarà dilluns que ve a Sant Sebastià.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'exprimer ministre britànic Tony Blair ha excusat la seva assistència pels seus compromisos al Pròxim Orient. Hi acudirà Jonathan Powell, que va ser el seu cap de gabinet, segons han informat els organitzadors en roda de premsa.

Una altra de les personalitats que aportarà les seves "reflexions" a la trobada és Gro Harlem Bruntland, ex primera ministra de Noruega i membre de The Elders, grup de figures internacionals per la pau creat per Nelson Mandela.

Bertie Ahern, ex primer ministre d'Irlanda, i Pierre Joxe, exministre d'Interior i de Defensa gal i expresident del grup socialista a l'Assemblea Francesa, completen la llista de convidats internacionals.

El coordinador de Lokarri, Paul Ríos, i Silvia Casale, membre del Grup Internacional de Contacte, han estat els encarregats de donar a conèixer els noms de les personalitats que es desplaçaran a Sant Sebastià.

Els sis, ha recalcat Casale, "tenen en comú la seva experiència, coneixement i implicació directa en processos de pau i transformació de conflictes".

"Tots ells poden enriquir els esforços que governs, institucions, partits polítics i entitats socials estan desenvolupant per aconseguir la normalització política", ha assegurat.

Està previst que dilluns al migdia ja es trobin tots a la capital guipuscoana i que a les 14:00 comenci la reunió amb els representants dels partits i sindicats d'Euskadi i el País Basc francès que han confirmat la seva assistència, és a dir, PNB, PSE/EE, Aralar, EA, Alternatiba, EB, Esquerra-Ezkerra, Geroa Bai, Abertalen Batasuna, CFDT, UMP, PSF, Modem i esquerra abertzale.

Rius ha dit que respecten la decisió dels partits que han declinat la invitació -PP i UPyD-, amb els quals tenen intenció de compartir "els continguts" que sorgeixin d'aquesta "Conferència internacional per promoure la resolució del conflicte al País Basc" .

La reunió se celebrarà a porta tancada i s'espera que finalitzi a les cinc de la tarda. Després d'això es donaran a conèixer les conclusions als 70 mitjans de comunicació acreditats.

Rius ha explicat que perquè les personalitats internacionals tinguin "un coneixement apropiat" de la postura de cada partit i sindicat, durant aquesta setmana els han demanat a aquests últims que facin arribar les seves "aportacions, reflexions, idees i propostes".

stats