Política 28/06/2016

Espadaler atia la por contra els 'comuns': "No volem anar del foc a les brases"

El secretari general d'Unió es mostra "preocupat" per la victòria i la "consolidació" d'En Comú Podem a Catalunya

Núria Orriols
2 min
El secretari general d’Unió, Ramon Espadaler.

BarcelonaDesprés de les eleccions del 26-J, en què Unió no s'ha presentat com a oferta electoral per primera vegada en democràcia, els democristians han volgut valorar aquest dimarts els resultats dels comicis, a pocs dies del 26è congrés per reformar els estatuts que celebraran dissabte. El seu objectiu és presentar-se a les properes eleccions catalanes amb una nova direcció i el partit renovat, tot i que prèviament hauran d'arreglar la seva situació econòmica: a mitjans de juliol s'acaba el termini del preconcurs de creditors que està en marxa per renegociar un deute de 19 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Espadaler ha mostrat "preocupació" per la "consolidació" d'una alternativa d'esquerres a l'actual govern de la Generalitat articulada al voltant d'En Comú Podem. Davant aquesta situació s'ha mostrat convençut que cal bastir un espai de centre i catalanista que s'ha "desarticulat", però "existeix", amb la desaparició de CiU. "No volem anar del foc a les brases", ha dit Espadaler, per evitar que l'alternativa sigui "acabar a les mans" de Catalunya Sí que es Pot.

La reforma dels estatuts passa, entre altres coses, per instaurar l'elecció directe per part dels militants del president del comitè de govern d'Unió, limitar els mandats o establir mecanismes com la moció de censura per canviar el màxim dirigent si així ho considera la militància. Segons Espadaler la ponència de reforma d'estatuts ha rebut fins a 300 esmenes.

El guanyador de les primàries està previst que faci la seva proposta de comitè de govern, inclòs el secretari general, i que l'equip sigui ratificat pel congrés. D'acord amb el calendari previst, els democristians celebrarien les primàries per substituir formalment Josep A. Duran i Lleida a mitjans de setembre.

"No vaig ser informat de cap pla"

Espadaler, que també va ser nombrat pel cap d'Antifrau, Daniel de Alfonso, a les converses amb el ministre Jorge Fernández Díaz, ha negat tenir coneixement de cap pla per substituir Artur Mas al capdavant de CDC i la presidència de la Generalitat. "No vaig ser informat de cap pla", ha dit, tot i que sí que ha admès que s'hi va reunir en el marc de la normalitat institucional. També ha remarcat que quan Unió va considerar que el rumb de Convergència no era compartit va decidir separar-se.

stats