30/09/2016

La connexió González-Rajoy

3 min
L’expresident Felipe González ha tingut un paper clau en la conspiració contra Sánchez.

El passat 5 d’agost vaig escriure això en una anàlisi titulada “Assassinat en una investidura”: “Al PSOE els que diuen que «no és no» a continuació conclouen que «caldrà abstenir-se». I Rajoy ho sap. Ho sap perquè tots ho sabem a partir de les dissensions dels barons i perquè, a més, manté contacte directe amb personalitats del PSOE. Cultiva la seva relació institucional amb Felipe González i amb Rodríguez Zapatero”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Felipe González ha revelat que el 29 de juny, tres dies després de les eleccions, Pedro Sánchez li va dir que el partit s’abstindria en la segona votació. Aquesta revelació va fer aflorar, dimecres, l’enfrontament total entre les faccions del partit. Però, què va fer González amb la informació? Fonts consultades asseguren que l’expresident del govern espanyol va parlar amb dues persones sobre les intencions de Sánchez: Mariano Rajoy i el rei Felip VI. La referència que vaig fer a principis d’agost als contactes “institucionals” que manté Rajoy amb els expresidents González i Zapatero va tenir una gran rellevància.

A través de González, el president del PP hauria obtingut una informació valuosa per orientar-se en el tema de la investidura: que acceptés l’encàrrec del rei, a diferència del que va fer després de les eleccions del 20-D, quan va rebutjar la proposta. I la seva acceptació va ser condicionada: es presentaria només en cas de reunir els suports. D’altra banda, el rei, després del fiasco de la investidura fallida de Sánchez, tenia ara certes garanties.

Fonts consultades indiquen que Rajoy creia, de totes maneres, que les dades transmeses per González li permetrien “explorar” les possibilitats. Es va concentrar en Ciutadans i pràcticament no va fer esforços per aconseguir el suport del PSOE, perquè González li havia donat per fet que Sánchez s’abstindria.

A Madrid corre la versió que l’expresident González pensa fer públics els fets comentats. Seria un nou bombardeig sobre la seu de Ferraz, on Pedro Sánchez segueix de moment al capdavant del partit.

La conspiració a la sala de màquines del PSOE ha continuat. La presidenta de la mesa del comitè federal, Verónica Pérez, va demanar a la presidenta de la comissió de garanties, Isabel Celaá, que convoqués una reunió per emetre un dictamen sobre la crisi oberta i els estatuts. Celaá va negar-se a convocar-la perquè la presidenta de la mesa del comitè federal no té facultat per demanar-ho i perquè no veu conflicte entre òrgans del partit. Les 17 dimissions a l’executiva són un problema intern d’un òrgan, no entre òrgans. Però Verónica Pérez va decidir convocar-la per afegir llenya al foc de cara als mitjans. I ahir, a la porta de Ferraz, va declarar: “L’única autoritat que hi ha al PSOE sóc jo”. Máximo Díaz-Cano, secretari de la presidència de la Junta d’Andalusia i coordinador de la conspiració contra Sánchez; Pérez, amiga personal i successora de Susana Díaz com a secretària del PSOE de Sevilla, i Antonio Pradas, dimissionari, són peces importants.

La conspiració comptava amb 16 dimissionaris segurs i 3 d’indecisos, un dels quals va decidir dimitir a l’últim minut. Ahir no van anar a la reunió de l’executiva dos dels membres que no han dimitit: Carmen Montón, consellera de Salut de la Generalitat Valenciana, i Eva Díaz Tezanos, vicepresidenta del govern de Cantàbria. Fonts consultades diuen que es va intentar persuadir Montón fins a l’últim moment perquè també renunciés a l’executiva federal, sense èxit.

stats