Política 01/08/2017

El Govern recorrerà la suspensió del reglament del Parlament perquè és una "indecència jurídica"

L'executiu català lamenta que "els catalans no són iguals davant la llei que la resta de ciutadans", ja que la lectura única existeix també a molts altres reglaments com ara el del Congrés

Gerard Pruna
2 min
El Govern reclama al TC que reconsideri la suspensió del reglament del Parlament

BarcelonaL'última reunió del consell executiu abans de marxar de vacances ha estat marcada, un cop més, per una decisió del Tribunal Constitucional. Els magistrats van accedir aquest dilluns per unanimitat a admetre a tràmit el recurs del govern espanyol contra la reforma del reglament del Parlament que havia de facilitar l'aprovació de la llei del referèndum per la via exprés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'entrada, el Govern ha acordat presentar un recurs de súplica al tribunal perquè reconsideri l'admissió a tràmit del recurs del govern espanyol. En cas que no prosperi, l'executiu català ha avançat que presentarà al·legacions defensant la constitucionalitat del reglament. En roda de premsa, el conseller de la Presidència, Jordi Turull, ha dit que la suspensió és una "indecència des del punt de vista política i jurídic", ja que constata, ha dit, que els catalans "no són iguals davant la llei que la resta de ciutadans". "Forma part de la persecució preventiva ideològica", ha apuntat.

De fet, tant els grups sobiranistes com l'executiu català han defensat insistentment que l'article 135 del nou reglament que ha sigut impugnat i que permet als grups tramitar proposicions de llei per lectura única existeix calcat o pràcticament idèntic en molts altres reglaments com ara el del Congrés, el Senat i el de 14 de les 17 cambres autonòmiques.

Aferrant-se a aquesta comparació, Turull ha opinat que la tesi que "tothom és igual davant la llei salta feta miques amb aquest recurs". Tot i no voler avançar detalls sobre quina serà l'actuació de l'independentisme al Parlament per tramitar la llei del referèndum, Turull ha avisat al govern espanyol que l'independentisme "no abaixarà els braços per aquest recurs". "Si pensen que a partir d'aquí abaixarem els braços i ho deixarem estar, van molt equivocats", ha alertat.

El portaveu del Govern ha subratllat que la decisió sobre com tramitar la llei del referèndum correspon al grup parlamentari de JxSí que, ha dit, tindrà tot el suport del Govern prengui la decisió que prengui. En ser preguntat sobre si descarta que l'executiu català opti finalment per tramitar ell mateix com a projecte de llei la llei del referèndum, Turull ha dit que "no es pot descartar res", però ha remarcat que el calendari és molt estret per a una tramitació així a finals de legislatura.

stats