Política 31/07/2012

El govern espanyol troba "sorprenent" la plantada de Catalunya al Consell de Política Fiscal però hi treu ferro

Fonts de l'executiu de Rajoy diuen que la decisió de Mas-Colell de no anar a la reunió convocada per Montoro "resta credibilitat" a les reivindicacions catalanes. Les comunitats governades pel PP critiquen l'absència. La cadira de Mas-Colell i la senyera han estat retirades de la trobada

Joan Faus
2 min

MadridEl govern espanyol expressa la seva "sorpresa" per la plantada del conseller d'Economia Andreu Mas-Colell a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera que es fa aquesta tarda a Madrid per aprovar els objectius de dèficit de les comunitats autònomes. El desacord que el conseller va fer palès en l'última reunió es traduirà amb una desafiant cadira buida a la reunió, que tensa encara més les relacions amb el govern espanyol. "Se'ns proposa que hi anem amb decisions unilaterals tancades i barrades, sense opció al diàleg, i que se'ns imposen arbitràriament i sense planificació", ha assegurat el portaveu del Govern, Francesc Homs, qui ha recordat que el president espanyol, Mariano Rajoy, ja va decidir ahir "en una reunió de partit" els assumptes a tractar al Consell.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts del govern espanyol han explicat a l'ARA que estan "sorpresos" per la decisió perquè, segons diuen, fins ara les relacions entre el govern de la Generalitat i el ministeri d'Hisenda eren bones. Afegeixen que la decisió de no anar a la reunió del ministre d'Hisenda amb els titulars d'Economia de les comunitats autònomes "resta credibilitat" a les reivindicacions de Catalunya. Amb tot, les fonts relativitzen la plantada i recorden que el País Basc no ha estat present durant molta anys a les reunions, per bé que Euskadi es regeix per un model de finançament propi.

Abans d'entrar a la reunió a Madrid, els consellers de les comunitats de Múrcia, Castella Lleó i Madrid –totes governades pel PP– han criticat l'absència catalana. El País Basc, en canvi, hi ha tret importància.

Durant la trobada, l'absència no s'ha notat físícament, ja que la cadira on havia de seure Mas-Colell ha estat retirada, igual que ho ha estat la senyera.

stats