Política 23/09/2017

Els cònsols a Barcelona, obligats a enviar informes, vídeos i fotos cada dia als seus països

El ministeri d'Exteriors recorda sovint al cos consular a Catalunya que el Conveni de Viena del 1963 no els permet interferir en temes interns del país

Albert Solé
2 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, davant els cònsols a la recepció anual de l'1 de febrer de 2017

BarcelonaL'activitat dels cònsols destinats a Barcelona ja havia augmentat els últims cinc anys, però l'última setmana s'ha accelerat. Segons han explicat a l'ARA fonts diplomàtiques, els ministeris d'exteriors de quasi tots els països del món que tenen un consolat a Catalunya –n'hi ha un centenar– estan demanant el màxim d'informació possible als seus cònsols, en especial vídeos i fotos, de tot el que està passant aquesta última setmana.

Bona part dels estats de tot el món estan pendents del que passa a Catalunya des de fa anys. Potser no ha sigut mai la primera de les seves prioritats, però els seus ministeris d'exteriors estan obligats a estar assabentats de tot el que passa en els territoris on tenen consolats, és a dir, on tenen interessos d'algun tipus, siguin comercials o turístics.

De cònsols a Barcelona n'hi ha dos dos tipus: els cònsols que formen part del cos diplomàtic d'un estat que els envia a una ciutat estratègica –que no és la capital del país, on van els ambaixadors–, i els cònsols honoraris, que són persones nascudes a Catalunya però que tenen importants llaços amb l'Estat, i el seu govern els encarrega aquesta tasca diplomàtica.

L'acceleració dels esdeveniments a Catalunya també ha multiplicat la feina d'aquests cònsols, que han passat d'un informe setmanal, com a molt, a informes diaris, acompanyats sobretot de vídeos o fotos.

De la mateixa manera, el ministeri d'Exteriors espanyol recorda als cònsols periòdicament la Convenció de Viena del 1963, en especial l'article que diu que els ambaixadors i cònsols no poden interferir en els afers interns dels país que els acull. Sobre la base d'aquesta convenció, l'octubre del 2016 Espanya va retirar l'acreditació diplomàtica a Xavier Vinyals, fins llavors cònsol honorari de Letònia a Barcelona, i independentista reconegut.

stats