Política 06/09/2011

Milers de persones es manifesten a Barcelona en contra de la reforma de la Constitució

Els sindicats creuen que la contenció del dèficit suposarà més retallades. Han reclamat un referèndum per aprovar els canvis de la carta magna que defensen el PSOE i el PP

Redacció
2 min
Unes 20.000 persones s'han manifestat pel centre de Barcelona, segons els organitzadors

BarcelonaMilers de persones s'han manifestat aquest dimarts a la tarda a Barcelona per protestar contra la reforma de la constitució espanyola i demanar un referèndum. Sindicats i més d'una seixantena d'entitats s'han adherit a la protesta, que ha marxat rere una pancarta amb el lema 'Contra la reforma. Jo vull votar'. Segons els organitzadors, unes 20.000 persones han participat a la marxa. Els representants sindicals acusen el PSOE i el PP de fer més cas Alemanya que els ciutadans. Mantenen que la contenció del dèficit públic que preveu incloure la carta magna suposarà més retallades i afeblirà els drets socials.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La sortida de la manifestació, que ha partit de Plaça Urquinaona, ha estat obstaculitzada per un grup d'una trentena de persones, tot i que no hi ha hagut incidents. A l'alçada de la seu de CCOO de Catalunya a Via Laietana, el grup s'ha situat a la capçalera i ha insultat i escridassat els altres participants. S'han quedat en aquest punt de Via Laietana mentre el grup de la marxa continuava el recorregut.

L'organització de la manifestació ha decidit finalitzar la marxa al final de la Via Laietana, a l'alçada de Correus, en comptes d'arribar com estava previst a pla de Palau. Motius de ''seguretat'' han estat els que han justificat aquesta decisió, segons un portaveu dels convocants.

El gruix de la manifestació llançava crits demanant poder votar la reforma de la Constitució acordada pel PP i el PSOE i amb crits ''així, així, ni un pas enrere''.

El catedràtic de la UPF Vicenç Navarro ha llegit el manifest final, en què es critica que la reforma de la carta magna lliga les mans a futurs governs a actuar en polítiques per impedir pròxims períodes de recessió i perquè és una ''amenaça permanent'' per les prestacions i institucions de l'Estat de Benestar i les polítiques socials.

El manifest es sorprèn que després de molts anys de sentir que la reforma de la Constitució necessitava de temps i d'amplis acords, aquesta modificació s'hagi fet en poc més de quinze dies, després d'haver estat anunciada pel president del govern espanyol el 23 d'agost passat.

El manifest fa una crida a la ciutadania i a les forces polítiques i socials a participar en les mobilitzacions que a partir d'aquesta jornada es convoquin per part dels organitzadors.

Josep Maria Àlvarez, secretari general de la UGT ha manifestat poc abans de l'inici de la manifestació que un objectiu d'estabilitat pressupostària com el que pretén la reforma de la Constitució s'hauria d'haver fet amb una actuació conjunta de tots els països europeus.

Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO, ha declarat que la reforma de la Constitució consolida de manera permanent aquestes polítiques de retallades aprovades pels governs.

Joan Martínez, president de la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya, s'ha estranyat de la rapidesa com s'ha fet la reforma de la Constitució i que la modificació s'hagi fet a partir d'instàncies de fora de l'estat espanyol.

Una setantena de manifestants a Girona

Una setantena de persones també s'ha manifestat a Girona per rebutjar la reforma de la Constitució i exigir-ne un referèndum. Els protestants han tallat la cèntrica avinguda de Jaume I durant deu minuts en una marxa que s'ha desevnolupat sense incidents.

p { margin-bottom: 0.21cm; }

stats