Política 10/02/2016

Junqueras proposa que la consulta de BCN World s'obri a tots els catalans

El vicepresident del Govern afirma que "si s'ha de consultar, que es consulti al conjunt de Catalunya". Hard Rock planteja a la Generalitat invertir 2.500 milions d'euros en el macrocomplex. Els directius de la multinacional s'han reunit aquest dimecres a Palau amb el president, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras

G. Pruna / J. Serra Carné
3 min
Puigdemont i Junqueras, amb els responsables de Hard Rock, el president Hamish Dodds (dreta de la imatge) i el vicepresident Nelon Parker.

BarcelonaL'endemà d'anunciar una consulta al territori sobre el projecte de BCN World, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha reunit a Palau amb directius de Hard Rock, una multinacional que figura a la llista d'inversors del macrocomplex hoteler i d'oci. Hard Rock ha expressat l'interès per invertir 2.500 milions d'euros en el projecte. La companyia, amb seu a Orlando, desenvoluparia un centre turístic integrat (CTI) als terrenys de BCN World, una inversió que, segons el Govern, no implicaria cap a cost per a la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la reunió de treball programada aquest dimecres al matí, que ha durat una hora, hi ha participat el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras. En nom de la multinacional hi han assistit el president i màxim directiu de Hard Rock, Hamish Dodds, i el vicepresident de l'empresa, Nelson Parker. Puigdemont i Junqueras han expressat la voluntat del Govern que el projecte "generi el màxim consens institucional, polític i territorial". En un acte a la tarda a Tarragona, Junqueras s'ha referit a la consulta anunciada per Puigdemont. El vicepresident del Govern ha apuntat que la votació s'obri a tots els catalans i no se circumscrigui només als municipis que acollirien el projecte. "Si s'ha de consultar, que es consulti al conjunt de Catalunya perquè l'impacte que pot tenir pot ser per tot el país", ha dit Junqueras. És coneguda la incomoditat d'ERC amb la iniciativa de BCN World. En l'anterior legislatura no va donar suport a l'executiu d'Artur Mas per desenvolupar el projecte. El president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, ha admès "diferents sensibilitats" dins la formació, però ha assegurat que tothom està d'acord en la necessitat de "revisar i impulsar" el macrocomplex hoteler i d'oci.

Crítiques de l'alcalde de Salou

Abans de les paraules de Junqueras, però, ja havien aflorat les primeres veus crítiques dins de CDC davant la proposta d'una consulta sobre BCN World. L'alcalde de Salou, Pere Granados, s'ha mostrat molt crític amb la possibilitat de fer una consulta al territori per decidir si el projecte es tira endavant o no i en quines condicions, un fet que, ha dit, faria que Catalunya oferís una "molt mala imatge com a país".

En declaracions a La Xarxa, Granados ha lamentat el missatge que aquesta consulta trasllada als inversos. "Aquest és el model que volem per al país? Un model marcat per la CUP, un model assembleari per decidir les inversions?", ha lamentat, i s'ha mostrat molt crític amb el paper tant d'ERC –a qui ha retret el rebuig al projecte expressat pel grup municipal a Salou– com de l'esquerra anticapitalista.

Pascal, convençuda del suport al territori

Les paraules de Granados disten de les de la portaveu de CDC, Marta Pascal, que, també en una entrevista de La Xarxa, ha defensat la consulta al territori, perquè "donar veu als veïns és molt potent des del punt de vista democràtic". "A un demòcrata una consulta no li ha de fer por", ha afegit la dirigent de CDC, i s'ha mostrat convençuda del suport que genera el projecte al territori. També ha subratllat que el Govern està decidit a tirar-lo endavant.

D'altra banda, Pascal s'ha referit als dubtes que BCN World suscita dins d'ERC, però s'ha mostrat convençuda que l'executiu de Puigdemont –que avui té una reunió sobre el projecte amb el conseller delegat de Hard Rock– sabrà trobar la manera de "donar sentit a tots els posicionaments que hi ha", i que la resposta que el territori doni a la consulta serà clau per trobar aquest consens.

Iceta expressa dubtes sobre la fórmula

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha revelat en una entrevista a 'Els matins', de TV3, que ell ja sabia que Puigdemont li respondria que BCN World és un projecte viu quan li va preguntar en la primera sessió de control al Govern del Parlament. "Em va donar una gran alegria. Jo ja sabia que em diria això, perquè el vaig anar a veure i em va dir que ell creia en aquest projecte, però volia que ho digués en seu parlamentària", ha explicat Iceta.

El líder dels socialistes catalans ha reconegut que el projecte té "elements controvertits", però ha defensat que tiri endavant per "com està l'economia en aquests moments", especialment a les comarques de Tarragona, i per "manca d'alternatives". Iceta ha expressat dubtes sobre la consulta plantejada per Puigdemont. Tot i admetre que pot servir per comprovar el suport que té al territori, ha reclamat que no sigui un mecanisme perquè els polítics evitin "prendre decisions i riscos".

stats