Política 01/10/2014

Els juristes del Parlament avalen un dels preparatius del 9-N tot i la suspensió decretada pel TC

Segons els serveis jurídics de la cambra, el ple pot designar els membres de la Comissió de Control de la consulta perquè "no és un acte que produeixi plens efectes"

Roger Mateos
2 min

BarcelonaEls serveis jurídics del Parlament han emès un informe en què avalaven la votació que ha tingut lloc aquest dimecres en sessió plenària, per desplegar un dels preparatius de la consulta del 9 de novembre. En concret, el ple del Parlament ha aprovat (amb els 86 vots de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP) la designació dels set membres de la Comissió de Control (equivalent a la Junta Electoral Central) de la consulta. El PP, C's i PSC no han volgut participar en la votació en considerar que tirar endavant aquestes designacions vulnera la suspensió cautelar de la llei de consultes decretada pel Tribunal Constitucional (TC).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No obstant això, l'informe dels serveis jurídics de la cambra obria la porta a poder procedir a la votació, perquè segons la llei de consultes la Comissió de Control no entra formalment en funcionament fins que el president de la Generalitat no signa un decret per oficialitzar-ho. "En conseqüència, l'acte parlamentari de designació no és un acte que produeixi plens efectes, ja que és imprescindible l'acte posterior de nomenament per tal que els membres de la comissió adquireixin de forma plena i efectiva la seva condició legal", remarca el text dels juristes.

L'informe reconeix que, des que dilluns el TC va admetre a tràmit els recursos de l'Estat contra la llei de consultes i el decret de convocatòria del 9-N, van quedar suspesos automàticament els preceptes impugnats, "entre ells el que regula la composició de la Comissió de Control". La suspensió "afecta la vigència i aplicació dels preceptes impugnats" i, a més, el TC afegeix que la suspensió també abarca els "actes i resolucions que hagin pogut dictar-se en aplicació" dels preceptes impugnats.

El document també raona que la suspensió cautelar de la llei de consultes "suposa que, a partir del moment en què es produeix, no es poden adoptar actes, resolucions o mesures de naturalesa executiva o amb efectes jurídics amb fonament als preceptes impugnats". Però també apunta que "el caràcter excepcional i no permanent de la suspensió també ha permès al TC matisar en alguna ocasió els efectes de la suspensió". Això, diuen els juristes, "permetria considerar la possibilitat d'adoptar actes i acords de naturalesa 'preparatòria', és a dir, que no siguin directament executius".

D'altra banda, l'informe també avalava que fos el ple del Parlament (i no personalment la presidenta de la cambra, Núria de Gispert, com exigia el PP i C's) el que decidís mantenir o no aquesta designació de la Comissió de Control en l'ordre del dia de la sessió plenària.

stats