Política 24/10/2014

Urnes a NYC però no a Madrid: mapa interactiu dels 17 punts de votació del nou 9-N a l'exterior

Els catalans a la resta de l'Estat no podran votar fora de Catalunya "per criteris d'organització"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min

MadridCLICA AMB EL RATOLÍ SOBRE EL MAPA PER SABER L'ADREÇA DE CADA PUNT DE VOTACIÓ

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per al nou 9-N ja s'ha confirmat que hi haurà fins a 1.255 locals de votació en un total de 941 municipis de Catalunya que col·laboren en la jornada participativa. Però i els catalans que viuen fora? La Generalitat habilitarà un total de 17 punts de votació a nivell internacional, que s'ubicaran a les cinc delegacions del Govern de Catalunya a l'exterior, així com els Centres de Promoció de Negocis (CPN) del departament d'Empresa, les oficines d'ACCIÓ (veure mapa). L'horari de votació serà només el 9 de novembre de les 9 del matí fins a les 8 del vespre de l'hora local i les butlletes s'enviaran a Barcelona per a un recompte del resultat final.

Qui no tindrà cap punt de votació a la vora seran els catalans que viuen a la resta de l'Estat. El Govern argumenta que, "per criteris d'organització", no hi haurà urnes a la delegació a Madrid, el centre Blanquerna. "Es pot oferir el que es pot assumir", assenyalen des de Governació. D'aquesta manera, tot i ser una consulta sense cens a priori -com l'anterior-, els catalans que visquin a la resta de l'Estat s'hauran de desplaçar a Catalunya si volen votar el 9-N. Però només podran fer-ho si al seu DNI figura que la seva residència és a un municipi català. Tindran fins el 25 de novembre per votar en qualsevol de les delegacions territorials de la Generalitat (els diumenges 16 i 23 les seus romandran tancades).

Per tant, qui visqui a Nova York, Londres, París, Berlín, Brussel·les, Copenhaguen, Milà, Buenos Aires, Sao Paulo, Santiago de Xile, Bogotà, Ciutat de Mèxic, San José (Califòrnia), Montreal, Sidney, Hong Kong o Tòquio ho tindrà més fàcil que no pas algú que visqui a Bilbao, Madrid o Sevilla, per exemple.

Els catalans que resideixin a l'exterior, tal i com especifica la web habilitada per la Generalitat, hauran d'acreditar-se amb un DNI en què hi consti un domicili situat a Catalunya. Si això no és possible, caldrà inscriure's al Registre de Catalans i Catalanes Residents a l'Exterior o bé presentar el certificat del Padró d'Espanyols Residents a l'Exterior (sempre i quan tingui una adreça en un municipi català). Això sí, sempre caldrà presentar o bé el DNI o el passaport (sempre vigents) per identificar-se i portar una fotocòpia.

Des del primer dia que el Govern ha deixat clar que la delegació de la Generalitat a Madrid no es es convertirà en un punt de votació. Governació assenyala a "criteris d'organització" la decisió, perquè només "es pot oferir el que es pot assumir".

stats