CRISI A LA MONARQUIA
Política 09/05/2012

Els reis d'Espanya no celebraran els seus cinquanta anys de casats

Els monarques espanyols no faran cap celebració especial per les seves noces d'or, segons fonts de la Zarzuela. La casa reial també va avançar que Joan Carles no assistirà a la final de la Copa del Rei.

Ara
2 min
Una imatge de la celebració dels 25 anys de casats dels reis Joan Carles i Sofia. Eren altres temps.

BARCELONA.Joan Carles i Sofia, reis d'Espanya, no faran cap celebració oficial dels seus cinquanta anys de casats, que es compleixen dilluns vinent, 14 de maig. Així ho va confirmar ahir un portaveu de la casa reial en una afirmació que posa de manifest el distanciament que hi ha entre la parella, que segons han informat diversos mitjans espanyols i internacionals viu una vida totalment separada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons el portaveu de la Casa del Rei, la decisió de no celebrar cap acte per les noces d'or (malgrat que alguna premsa monàrquica havia especulat fins i tot amb possibles regals que es farien) es va prendre abans del viatge de Joan Carles a Botswana, en què es va lesionar caçant elefants. Un incident que és l'última baula d'un annus horribilis per a la monarquia, que ha inclòs la imputació del gendre del rei, Iñaki Urdangarin, per presumpta corrupció, i fins i tot un tret al peu del fill de la infanta Helena mentre feia tir.

La lesió de Joan Carles mentre caçava a l'Àfrica li impedirà acudir a la final de la Copa del Rei, que se celebrarà a finals de mes a Madrid. El monarca s'estalviarà la més que previsible xiulada a l'himne espanyol que, com va passar a la final del 2009, dedicaran les aficions del Barça i de l'Athletic de Bilbao. L'encarregat de substituir el rei serà l'hereu, el príncep Felip, que des de l'episodi de Botswana ha assumit l'agenda del monarca.

Política de transparència

En una trobada restringida a mitjans escollits, i segons informa Efe, un portaveu de la Casa del Rei va explicar que està revisant la manera d'informar la ciutadania de les activitats del cap de l'Estat. Aquesta nova estratègia encara s'està definint, segons les mateixes fonts, però podria incloure detalls sobre quins viatges del rei són privats i quins no. "Insistim, però, que encara no s'ha pres cap decisió", va indicar un portaveu, que també va avançar que la nova pàgina web oficial de la institució estarà llesta al juliol.

La mateixa font va indicar que la casa reial no ha rebut cap tipus de notificació del govern espanyol en relació amb la petició de dades feta per l'oposició republicana sobre el viatge del monarca a Botswana.

Les ajudes a l'Instituto Nóos

Fonts de la Zarzuela van indicar ahir que no tenen constància que la casa reial estigui sent sotmesa a extorsió per Diego Torres, exsoci d'Iñaki Urdangarin al capdavant de l'Instituto Nóos. Mentrestant, però, el jutge que investiga el cas ha ordenat a la policia rastrejar el servidor informàtic de Nóos per determinar si hi ha més correus que involucren el rei amb les activitats presumptament fraudulents d'Urdangarin. La casa reial no té previst demandar cap mitjà per haver informat del presumpte xantatge de Torres.

stats