Política 23/04/2018

El ministre d’Exteriors helvètic diu a Dastis que els exiliats poden fer discursos “lliurement” a Suïssa

Ignazio Cassis i el ministre espanyol insisteixen en "la necessitat" de deixar treballar la justícia

Acn
2 min
Captura de vídeo de l'entrevista que l'exdiputada Anna Gabriel ha concedit al canal RTS

Brussel·lesEl ministre d'Exteriors de Suïssa, Ignazio Cassis, ha traslladat aquest dilluns al seu homòleg espanyol que els polítics catalans que són o han viatjat a Suïssa ho fan com a "beneficiaris" de l'acord de lliure circulació de persones. "D'acord amb l'ordre jurídic suís, poden celebrar lliurement discursos polítics", recull un comunicat de la Confederació suïssa sobre la reunió bilateral entre Ignazio Cassis i Alfonso Dastis a Berna.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tots dos s'han emplaçat també a resoldre "aquestes qüestions" per la via judicial. Segons el mateix comunicat, els dos mandataris han tractat durant la trobada sobre aspectes polítics com ara la formació d'un govern a Catalunya. Per la seva banda, Cassis ha reiterat la posició de Suïssa, que, segons el text difós, és que es tracta d'"un problema de política interior que s'ha de resoldre dins el marc constitucional espanyol". Els dos ministres han abordat també aspectes com la lluita contra la corrupció o la cooperació judicial entre els dos estats. Segons informa el govern suís, l'última reunió bilateral entre els ministres suís i espanyol es remunta al 2013, quan Didier Burkhalter va ser de visita a Madrid.

A Suïssa hi ha la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel, exiliades per la causa oberta al Tribunal Suprem. La setmana passada Gabriel va participar en una xerrada a la Universitat de Lausana i des que va marxar al país helvètic el ministeri de Justícia ha reiterat diverses vegades que "no extradeix" per "motius polítics". Fa uns dies també va ser a Suïssa el president del Parlament, Roger Torrent, que va reunir-se amb relators de l'ONU i amb l'alcalde de Ginebra, Rémy Pagani, que va oferir Suïssa per fer de mediadora entre Catalunya i Espanya. Anteriorment, al març, Puigdemont també va ser de visita a Ginebra, on va participar, entre altres actes, en el Festival de Cinema i Fòrum Internacional de Drets Humans.

stats