Política 10/06/2012

Sergi Mingote: "Fer d'alcalde i pujar l'Everest són coses similars"

Oriol March
2 min
"Fer d'alcalde  i pujar l'Everest són coses similars"

PARETS DEL VALLÈSPressupost: 20 milions d'euros

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iniciatives:

  1. Plans d'ocupació municipals i programes de formació per a persones aturades. Objectiu: que les contractin empreses establertes a la localitat.
  2. Bonificacions en l'IBI per a les persones del poble que no tenen feina.

"Podeu passar pel despatx quan vulgueu, cada dia m'hi passo tretze hores!", diu Sergi Mingote, l'alcalde de Parets del Vallès pel PSC, a un grup de jubilats asseguts a la plaça de l'Ajuntament d'aquest poble del Vallès Oriental de 18.115 habitants. Se'l veu atlètic i vital, somrient quan se li acosta un ciutadà. Se'l coneix entre el públic per haver pujat l'Everest en una expedició que va ser gravada per TV3. ¿És més difícil pujar el cim del món o fer d'alcalde en un moment com aquest? "No ho sé, però sí que puc dir que la muntanya i l'alcaldia presenten moltes similituds", assegura Mingote.

Va arribar al càrrec fa un any, després de passar-ne vuit com a regidor. "Eren els temps en què hi havia recursos per a tot", recorda l'alcalde de Parets. Ara, en canvi, no n'hi ha per a res. Si se'n volen, cal recórrer a l'alquímia financera. Per mitjà d'un pla d'austeritat es va retallar el pressupost en 500.000 euros, i 350.000 del total es van dirigir exclusivament a polítiques socials, educació -especialment escoles bressol-, per compensar la davallada dels ingressos de la Generalitat- i ocupació. "Tenim la sort de tenir instal·lades a Parets empreses com Danone, Nutrexpa i Grífols, de manera que posem molt èmfasi a signar convenis amb ells", indica Mingote.

Formació i selecció de personal

La feina principal de l'alcalde, segons assegura, és dir no . No als que li demanen subvencions, no als que li reclamen una festa major més, no als que li imploren feina. "No els puc ajudar de manera directa, però sí que els explico que hem posat en marxa plans municipals d'ocupació conjuntament amb les empreses establertes al poble", apunta Mingote. L'Ajuntament s'encarrega de formar els aspirants per a una feina concreta i és l'empresa ofertant qui selecciona el candidat que creu convenient. A Mercadona, per exemple, s'han contractat 42 paretans. Al McDonald's, 36 veïns de la localitat. La condició per apuntar-se a aquests plans d'ocupació és estar a l'atur -òbviament- i no cobrar cap subsidi.

Funcionari de professió i amb estudis ampliats a Esade, Mingote explica que l'última mesura per combatre la crisi ha estat la bonificació de 60 euros en l'IBI per als aturats. "Va encaminat a pal·liar l'efecte del decret del govern espanyol que incrementava un 6% l'import del rebut", explica l'alcalde. Governar ara és complicat, però Mingote ja se n'ha sortit d'expedicions més complicades.

stats