JUDICI - CORRUPCIÓ
Política 09/02/2016

El pacte d'Anticorrupció amb ex alts càrrecs del Govern Balear marca la represa de Nóos

La Fiscalia diu que Matas "declararà el que vulgui" perquè no hi ha res fermat, però en l'àmbit jurídic el pacte es dóna per fet

J. Perelló
4 min
Els ex alts càrrecs públics autonòmics cerquen evitar una forta condemna confessant els fets. FOTO: Isacc Buj

Palma“Tot és possible”, ha dit aquest dilluns el fiscal anticorrupció Pedro Horrach en referència al pacte entre el ministeri públic i Jaume Matas amb vista a una confessió en el cas Nóos a canvi d'una menor petició de condemna. Tot i la trobada de divendres passat amb el seu misser, Horrach ha dit a l'ARA Balears que “no hi ha res tancat, declararà el que vulgui”, si bé en l'àmbit jurídic es dóna per fet l'acord entre Anticorrupció i els ex càrrecs públics balears acusats pel cas Nóos: Jaume Matas, l'exdirector de la Fundació Illesport de Balears Gonzalo Bernal, l'exdirector de l'Institut Balear de Turisme (Ibatur) Juan Carlos Alía i l'exsecretari de l'entitat Miguel Ángel Bonet.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tal com va publicar aquest diari al mes de gener, Anticorrupció vol que l'expresident col·labori també en el cas Son Espases, i només amb aquest compromís acceptarà rebaixar la seva petició de penes en el Nóos. I és que el ministeri públic considera que amb les confessions ja obtingudes de Pepote Ballester, exdirector general d'Esports, i de l'excomptable de Nóos, Marco Antonio Tejeiro, a més d'altres proves, té molt ben encaminada la seva acusació. Per aquest motiu, hauria sol·licitat des del primer moment “alguna cosa més” a Matas.

Marco Antonio Tejeiro ja va assenyalar Urdangarin i Diego Torres, el seu cunyat, com a responsables de pràctiques corruptes per apropiar-se de fons d'administracions públiques, per la qual cosa Anticorrupció sol·licita per a ell dos anys de presó, ja que li aplica l'atenuant de confessió.

Precisament, Diego Torres ha descartat aquest dilluns qualsevol possibilitat d'arribar a un acord amb la Fiscalia Anticorrupció. En declaracions a la cadena SER, Torres ha tancat la porta a un possible pacte amb el fiscal Pedro Horrach per reconèixer els delictes a canvi d'una rebaixa de la condemna. "No tenc la menor intenció d'arribar a un acord i no vull negociar perquè tenc clar el que va succeir i les proves que ho demostren", ha dit. Així mateix, Torres ha manifestat que no el preocupa que els acusats de la branca balear arribin a un acord amb la Fiscalia que el pugui perjudicar.

Represa

Aquest és l'escenari en el qual es reprèn aquest dimarts el judici del cas, en què serà present com a acusada la infanta Cristina de Borbó, després que les tres magistrades que componen el tribunal descartassin l'arxivament de la causa per delicte fiscal contra ella, tal com havien plantejat a les qüestions prèvies els seus representants legals, amb el suport de la Fiscalia Anticorrupció i l'Advocacia de l'Estat.

El primer a ser interrogat serà Pepote Ballester, que haurà de ratificar si, tal com figura en la confessió presentada, admet la seva participació en els fets presumptament delictius i, per tant, que l'atorgament de fins a 2,5 milions d'euros a l'Instituto Nóos per a l'organització de diferents esdeveniments va ser fraudulenta, i amb un cost molt superior al valor real del que ha aportat l'organisme que dirigien Iñaki Urdangarin i Diego Torres.

Després de Pepote Ballester declararan l'exdirector de la Fundació Illesport de Balears Gonzalo Bernal, l'exdirector de l'Institut Balear de Turisme (Ibatur) Juan Carlos Alía, l'exsecretari de l'entitat Miguel Ángel Bonet i l'expresident Jaume Matas, i així fins a completar els 18 acusats. El tribunal ha previst 12 jornades per a aquestes declaracions, repartides de dimarts a divendres i fins al 26 de febrer.

En principi, la infanta Cristina serà la darrera acusada que declararà. Després, començaran els testimonis, i com ha recordat el tribunal en més d'una ocasió, els acusats ja no tindran l'obligació de ser presents a la sala fins a la conclusió de la vista, programada per a finals de juny en el pitjor dels casos.

Germans Tejeiro

Pel que fa a la petició del sindicat Manos Limpias de retirar la seva acusació sobre Miguel Tejeiro, el tribunal ha anunciat aquest dilluns que s'hi pronunciaran “durant l'acte del judici oral”, per la qual cosa de moment l'exsecretari de l'institut que va presidir Iñaki Urdangarin tornarà a seure a la banqueta dels acusats.

Igualment, el tribunal deixa per al judici la seva resolució sobre el requeriment de la mateixa acusació popular de modificar el seu escrit de qualificació per atenuar-ne les peticions de pena respecte de Marco Antonio Tejeiro, germà de Miguel i extresorer de Nóos, per a qui rebaixa la sol·licitud d'11 anys de reclusió a un.

Inicialment, els dos germans estaven acusats pel sindicat de malversació, falsedat, estafa, blanqueig, tràfic d'influències i prevaricació, càrrecs que, després de modificar la seva posició, Manos Limpias només atribueix a Marco Antonio i de manera molt més lleu, mentre que retira els càrrecs per a Miguel. Es dóna per fet que el tribunal resoldrà a la represa del judici aquesta qüestió i, per tant, Miguel Tejeiro podrà alliberar-se de continuar a la banqueta.

Les magistrades de la secció 1 de l'Audiència de Palma també han dictat una altra providència en resposta a la petició de l'advocat de l'acusat Salvador Trinxet que se suspengués el judici perquè té senyalada una altra vista per a la setmana que ve. La demanda "serà considerada en el moment en què hagi de prestar declaració el seu defensat", respon el tribunal, que no ha assignat una jornada concreta per a la compareixença de cada acusat.

stats