Política 23/11/2016

El debat sobre les incompatibilitats tensa el primer Consell Nacional del Partit Demòcrata

Dirigents del PDECat reclamen un pla per complir el mandat del congrés, que obligaria cinc dirigents del partit a deixar algun càrrec

Gerard Pruna
2 min
La nova direcció del Partit Demòcrata Català s'ha reunit aquest dilluns per primer cop

BarcelonaEl Partit Demòcrata (PDECat) afronta aquest dissabte el seu primer Consell Nacional. Una cita que no es presenta completament plàcida, ja que el compliment del règim d'incompatibilitats aprovat al congrés fundacional del partit ha tensat les últimes hores. Segons ha avançat Efe, sectors del partit preveuen alçar la veu en el Consell Nacional –ja sigui intervenint en el torn de precs i preguntes o mitjançant una proposta de resolució– per exigir que es compleixi el règim d'incompatibilitats si no hi ha cap anunci en aquest sentit per part de la direcció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un dirigent del partit explica a l'ARA que observa amb preocupació com fins ara no s'ha produït cap avenç en el compliment del règim d'incompatibilitats, que estableix que els dirigents del PDECat poden ostentar un màxim de dos càrrecs –ja siguin orgànics o electes– i, en el cas dels 12 membres de la direcció executiva, només se'ls permet un càrrec si l'altre és una responsabilitat dins del Govern.

Aquest concepte afecta quatre membres de la direcció executiva de 12 que va prendre les regnes del partit al congrés. Lluís Guinó, Montserrat Candini i Albert Batet formen part d'aquest organisme i són, al mateix temps, alcaldes i diputats al Parlament. Per complir els estatuts haurien de deixar els seus ajuntaments o el Parlament. El mateix passa amb Elsa Artadi, que a més de formar part de l'executiva és directora general de Coordinació Interdepartamental del Govern.

Però no només ells es veuen afectats pel règim d'incompatibilitats. També la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, hauria de deixar de ser diputada en tant que vicepresidenta del Partit Demòcrata i també consellera del Govern. Amb el de diputada, acumula tres càrrecs, un més del que li permet el reglament.

El mateix dirigent critica la poca pressa de la nova direcció per complir el règim d'incompatibilitats. "No té sentit fer una llei per anar a 120 quilòmetres per hora i que després seguim anant a 140", resumeix. Un altre membre del Partit Demòcrata remarca que els estatuts obliguen a restringir els càrrecs, i afirma que no li passa pel cap que l'actual direcció no els compleixi.

Després del congrés del juliol, la direcció del PDECat es va donar un termini de sis mesos per complir amb el règim d'incompatibilitats, però fins ara no hi ha hagut cap moviment en aquest sentit. Els estatus preveuen, també, que el Consell Nacional pot aprovar excepcions al règim d'incompatibilitats per una majoria de 3/5 parts.

Segons explica Efe, algunes veus del partit també estan molestes pel fet que l'ordre del dia no tingui previst fer la lectura d'informes sobre l'acció política al Congrés, al Senat i al Parlament, que haurien de pronunciar Francesc Homs i Jordi Turull. A la reunió de dissabte, en canvi, sí que es discutirà una iniciativa per crear una fundació vinculada al nou Partit Demòcrata.

stats