Política 10/07/2012

CiU i el PSC exhibeixen que són lluny de l'acord pel pacte fiscal

Jordi Turull defensa que Catalunya sigui una excepció de la Lofca i Rocío Martínez-Sampere assegura que per tenir el concert cal una reforma de l'Estatut. Els partits amb representació al Parlament posen de manifest les seves diferències sobre el pacte fiscal al programa Àgora de TV3

Ara
3 min

BarcelonaEn plena recta final per forjar un acord pel pacte fiscal, CiU i el PSC han fet palès en un debat al programa Àgora de TV3 que estan lluny de l’entesa. Mentre el portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull, ha defensat el concert econòmic per a Catalunya, la portaveu econòmica del PSC, Rocío Martínez-Sampere, ha afirmat que calen “sobiranies compartides i no exclusivistes” i ha acusat la federació d’aprovar una llei al Congrés –la d’estabilitat pressupostària- que talla les ales a la hisenda pròpia que demana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Turull ha defensat que “la LOFCA ha de dir que s’excepciona País Basc, Navarra i Catalunya”. El dirigent nacionalista ha deixat clar que cal un canvi de model i no una evolució del model de finançament actual perquè aquest “cronifica l’espoli fiscal que pateix Catalunya”. Tot i això, Sampere ha carregat contra el suport que va donar CiU a la llei d’estabilitat pressupostària que permet la intervenció de les comunitats en cas que no compleixin amb l’objectiu de dèficit i ha advertit que de la hisenda pròpia que CiU demana es pot passar a una “hisenda intervinguda”. En aquesta línia s’ha expressat la portaveu parlamentària d’ICV-EUiA, Dolors Camats, qui ha afirmat que aquesta llei que CiU ha votat amb el PP al Congrés “sega les cames del pacte fiscal” perquè qualsevol excedent s’ha de destinar a pagar el deute.

“S’equivoquen UGT, CCOO, Foment del Treball, Unió de Pagesos...?”, ha reblat Turull adreçant-se directament al PSC. La dirigent socialista també ha deixat anar durant el debat que si el Govern volgués seriosament el concert econòmic demanaria una reforma estatutària. “Això és fals”, ha respost Turull, qui ha argumentat que l’Estatut sí preveu la modificació del sistema de finançament.

Tot i les diferències expressades, el portaveu de la federació ha assegurat que s'ha avançat en la negociació perquè tots els partits coincideixen que cal una millora del finançament. "S’ha avançat i ara estem encallats en la definició del model", ha dit Turull, que ha declinat parlar del pla B de la Hisenda pròpia que va avançar Artur Mas.

El PP recorda que fins el 2014 no toca

El portaveu del PP, Enric Millo, ha fet una crida al diàleg i a fugir del xoc de trens amb l’Estat. El dirigent popular ha defensat un model singular per a Catalunya “més just” que garanteixi la gestió de les seves competències però sense sortir de la Lofca. “Trobo a faltar el diàleg per fer aquesta millora dins de la legalitat”, ha dit Millo, qui ha lamentat que CiU mantingui la “sacralització” el concert. A més, ha recordat que aquest nou model de finançament no s’acordarà “fins el 2014”, ja que l’actual és vigent fins l’any que ve, que és quan s’iniciarà la seva revisió.

La cimera és, per a ICV, la prova del cotó

Pels ecosocialistes, la cimera del dijous és la “prova del cotó” en què el Govern ha de deixar ben clar en un document quina és la seva proposta de pacte fiscal. A més, Camats, que ha deixat clar que no pensa rebaixar el pacte fiscal però sí demanar un "pacte de rendes" ha lamentat que mentre els convergents insisteixen en parlar de pacte fiscal aprova amb el PP onades de retallades.

ERC fa una crida a emmirallar-se en Euskadi

Tenir la clau de la caixa i la caixa. Aquest ha estat el posicionament de la portaveu d’ERC a Parlament, Anna Simó, qui ha erigit el consens basc entorn el concert com a model a seguir. A més, ha deixat ben clar que el seu partit no farà ni una passa enrere i no donarà suport a un pacte fiscal aigualit que “generi frustracions”. “Anem a totes”, ha assegurat.

Ciutadans carrega contra el debat i Solidaritat i Laporta assenyalen l'estat propi

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha lamentat que els partits catalans es centrin en debatre sobre el pacte fiscal i no sobre altres qüestions com la corrupció i la partitocràcia.

Per la seva banda, el líder de Solidaritat, Uriel Bertran, ha alertat que Catalunya “s’equivoca” intentant pactar un nou finançament amb un PP que té majoria absoluta i ha augurat que acabarà passant el mateix que amb la negociació de l’Estatut. “Proposem la via de l’estat propi i de la independència per acabar amb l’espoli fiscal”, ha dit Bertran.

El diputat de Democràcia Catalana, Joan Laporta, ha subratllat que Catalunya és víctima d’un model de finançament “injust” i ha increpat en diverses ocasions a Sampere. “Defensarà el mateix que els seus companys de partit bascos?”, ha etzibat.

stats