UNITAT DE L’ESQUERRA
Política 04/10/2015

La decepció pel 27-S complica el pacte Podem-IU

ICV opta per fer “autocrítica” però ratifica per unanimitat repetir la confluència a les generals

L.v.
2 min
El Consell Nacional d’Iniciativa va ser ahir molt llarg, amb més de 50 paraules demanades.

BarcelonaUna setmana després de les eleccions, Catalunya Sí que es Pot comença a pair la patacada electoral. Però tot indica que el terratrèmol polític per no haver assolit les expectatives generades -s’han quedat en 11 diputats, dos menys dels que tenia ICV-EUiA- tindrà rèpliques més enllà de Catalunya. I és que la confluència que IU i Podem fa mesos que preparen per a les generals penja d’un fil després del 27-S. Ahir, de fet, es van culpar els uns als altres del fracàs de Catalunya Sí que es Pot.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A IU comencen a veure complicat el pacte amb Podem, i ja no descarten competir amb el partit de Pablo Iglesias el 20 de desembre. Ahir Alberto Garzón va recollir gairebé el 90% dels suports del consell polític d’IU per ser el candidat a les primàries d’Ara en Comú, una plataforma popular que vol atreure Podem per facilitar la confluència. En aquest conclave, Garzón va postular-se com el candidat d’IU i de la “unitat popular” a les generals, un avís per a navegants que va confirmar el coordinador federal del partit, Cayo Lara. En un duríssim informe, el líder de la formació va criticar la campanya de Catalunya Sí que es Pot (Podem, ICV, EUiA i Equo) per la seva pluralitat “manifestament millorable” i pels missatges “clarament desafortunats”, en una referència explícita a Podem.

La formació morada va contraatacar. En una carta publicada a través de les xarxes socials, els dos principals dirigents del partit, Pablo Iglesias i Íñigo Errejón, van voler “retre comptes” i, amb poca autocrítica, van atribuir la desfeta electoral a Catalunya a dues causes. La primera, no haver comptat amb “totes les forces i els companys” que volien -en una clara al·lusió a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que va desvincular-se de la campanya-. I, la segona, que molts electors que “esperen” votar Podem a les generals no van trobar la papereta perquè el nom de Catalunya Sí que es Pot era “difícil”. Com que consideren que sense ells el resultat de la llista de Lluís Rabell hauria sigut “més modest”, van avisar que “Podem serà el nom i l’eix articulador de la candidatura del canvi”.

Enmig dels dards creuats, ICV va optar per fer un “balanç autocrític”, però va descartar qualsevol canvi en la direcció abans de l’assemblea, que s’ha avançat un any i se celebrarà a principis de 2016. Segons va explicar la coordinadora nacional, Dolors Camats, els ecosocialistes abocaran tota “l’energia i el rigor” per millorar la confluència amb IU, Podem i Equo de cara a les generals. Ahir en un llarguíssim consell nacional -hi havia més de 50 paraules demanades-, es va ratificar per unanimitat repetir la confluència a les generals. A més, Camats va demanar a la CUP que no se centri en la investidura i pressioni per desencallar mesures socials “urgents”, com desplegar la llei antipobresa energètica.

stats