Política 10/01/2013

Esborrany de declaració de "sobirania democràtica de Catalunya" per portar al Parlament

CiU i ERC traslladen la seva proposta a altres partits per sumar adhesions. El text planteja iniciar el procés per "constituir un nou estat dins del marc europeu"

Ara
2 min
REUNIÓ INCOMPLETA 
 Turull i Llorens (CiU) i Rovira i Salvadó (ERC) van fer la primera reunió de coordinació, però hi faltava el representant del Govern.

BarcelonaCiU i ERC han traslladat aquest dijous a PSC, ICV-EUiA i CUP un esborrany de declaració de sobirania al Parlament, que han pactat en els darrers dies, segons han confirmat a l'ARA fonts parlamentàries. El text, al qual ha tingut accés l'ARA, proposa que el Parlament declari la "sobirania democràtica del poble de Catalunya com a subjecte polític i jurídic, per iniciar així el procés i fer efectiu l'exercici del dret a decidir com a plasmació del dret a l'autodeterminació dels pobles, i fer efectiva la voluntat de constituir Catalunya en un nou estat dins el marc europeu".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La proposta de declaració consta de sis punts, el primer dels quals es titula "sobirania" i remarca que "el poble de Catalunya té, per raons de legitimitat democràtica, caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà". Els partits contraris a l'autodeterminació esgrimeixen l'article 1 de la Constitució, que subratlla que "la sobirania nacional resideix en el poble espanyol". Justament aquest punt pot ser un dels esculls en la negociació que ara s'obre per incorporar el PSC al consens.

El segon punt de la declaració es refereix a la "legitimitat democràtica", per garantir que el procés sobiranista per exercir el dret a decidir serà "escrupolosament democràtic". L'epígraf següent, sobre "transparència", remarca que "es facilitaran totes les eines necessàries perquè el conjunt de la població i la societat civil catalana tingui tota la informació i el coneixement precís" per poder pronunciar-se en la consulta. En quart lloc, "s'apostarà pel diàleg i la negociació amb l'Estat espanyol, les institucions europees i el conjunt de la comunitat internacional".

El cinquè punt, referit a "Europa", promet promoure els "principis fundacionals de la Unió Europea, particularment els drets fonamentals dels ciutadans, la democràcia, el compromís amb l'estat del benestar, la solidaritat entre els diferents territoris de la Unió i l'aposta pel progrés econòmic, social i cultural". Per acabar, es garanteix que "s'utilitzaran tots els marcs legals existents" per emparar la consulta. Això implica que no només pot tenir-se en compte el marc legal espanyol.

Fonts de CiU han explicat que aquest matí s'ha fet arribar al PSC, ICV-EUiA i la CUP el document, per iniciar ara les converses i eventuals retocs al text. S'ha deixat de banda tant PP com Ciutadans perquè ja han avançat que no tenen cap intenció d'incorporar-se al consens al voltant del dret a decidir. La voluntat de CiU és que la declaració de sobirania, convertida en proposta de resolució parlamentària, s'aprovi al primer ple de l'any, previst pel 23 de gener. Per això, serà necessari registrar la proposta abans que dimarts vinent es reuneixi la Mesa i la Junta de Portaveus del Parlament per decidir l'ordre del dia del ple. Fins al dia 23, en tot cas, hi hauria temps per seguir negociant la introducció d'esmenes al document.

stats