Política 09/04/2013

El TC pregunta al Parlament quina declaració val, si la de sobirania o la que reclama diàleg amb Madrid

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, assegura que els dos textos són "complementaris"

Efe
1 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, en el discurs inicial del ple del Parlament, abans de la votació de la declaració de sobirania / PERE TORDERA

MadridEl Tribunal Constitucional dóna deu dies de marge al Parlament de Catalunya perquè aclareixi si la declaració de sobirania aprovada el 23 de gener amb els vots de CiU, ERC i ICV és encara vàlida i preval o és excloent de l'aprovada tres setmanes després demanant el diàleg amb Madrid per fer la consulta amb el suport del PSC. La declaració de sobirania, que establia que Catalunya és un subjecte polític amb dret a decidir el seu futur, va ser recorreguda a l'alt tribunal pel govern espanyol malgrat que el text té valor polític i no jurídic.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha assegurat en la roda de premsa posterior al consell executiu que els dos textos "són complementaris" perquè el segon "aprofundeix en la demanda de diàleg" per fer la consulta sobiranista.

En la providència dictada avui, el ple del TC pregunta al Parlament si la resolució de març "substitueix íntegrament" a l'anterior declaració de gener, "que ha estat impugnada" davant del Tribunal Constitucional.

El passat 1 de març –abans que el Parlament aprovés la segona declaració– el consell de ministres va acordar impugnar davant el Constitucional la declaració sobiranista aprovada pel Parlament al gener. La impugnació, si s'admet a tràmit, suposarà la suspensió temporal de la resolució del TC, que s'esperarà a tractar el tema fins que el Parlament aclareixi la qüestió.

Segons l'article 161 de la Constitució, "el govern espanyol podrà impugnar davant el Tribunal Constitucional les disposicions i resolucions adoptades pels òrgans de les comunitats autònomes". "La impugnació produirà la suspensió de la disposició o resolució recorreguda però el Tribunal haurà de ratificar o alçar-la en un termini no superior a cinc mesos", afegeix el citat article.

stats