Política 11/01/2013

ERC diu que la declaració de sobirania no s'havia de fer pública perquè és un text de treball

Marta Rovira acusa els altres partits de filtrar-la a la premsa. El PSC hi votarà en contra i ICV i la CUP diuen que s'han sentit exclosos

Ara
2 min
REUNIÓ INCOMPLETA 
 Turull i Llorens (CiU) i Rovira i Salvadó (ERC) van fer la primera reunió de coordinació, però hi faltava el representant del Govern.

BarcelonaLa secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha assegurat aquest divendres en declaracions a TV3 que el document de declaració de la sobirania no s'havia de fer públic perquè és un primer text de treball, consensuat per CiU i ERC, però que busca el consens de les forces parlamentàries que aposten pel dret a decidir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, la secretària d'Esquerra ha explicat que el document es va enviar ahir al matí a aquests grups, PSC, ICV i CUP, perquè hi facin les seves aportacions i esmenes, i al cap de poques hores ja s'havia filtrat a la premsa. Rovira ha acusat aquests partits d'haver filtrat el text a la premsa.

Davant les reaccions crítiques del socialista Maurici Lucena, Rovira li ha demanat que els comuniqui les seves esmenes en lloc de fer-les públiques als mitjans.

La resta de partits lamenten que se'ls hagi exclòs

El PSC ja ha dit que votarà que no al text de CiU i ERC, que s'hauria d'aprovar al ple del Parlament del 23 de gener com un primer pas cap a la consulta. Maurici Lucena, el portaveu socialista al Parlament, ha avançat que hi votaran en contra "perquè el text disfressa la independència de dret a decidir i prejutja que l'objectiu de la consulta sigui aconseguir un estat propi".

ICV creu que la declaració sobiranista pactada per CiU i ERC "és excloent" perquè planteja la consulta "com un plebiscit per la independència". En declaracions a Catalunya Ràdio, la portaveu parlamentària Dolors Camats creu que el text actual està escrit com si "el procés de consulta tingués un únic resultat possible". Concretament, ICV no veu clar que en la declaració s'hi digui que l'objectiu de l'exercici del dret a decidir sigui "fer efectiva la voluntat de constituir Catalunya en un nou Estat dins el marc Europeu".

La CUP denuncia que s'ha trobat "la taula parada" i estudiarà la declaració sobiranista de CiU i ERC "amb una mirada crítica". La pertinença a la UE o el fet que en el text no es parli dels Països Catalans poden ser un obstacle al seu vot afirmatiu al Parlament.

Duran diu que és un error que la declaració s'hagi fet pública

El president del Comitè de Govern d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, ha dit que és un "error" el fet d'haver-la difós públicament "sense parlar i consensuar amb altres". Des del seu punt de vista, "ICV i el PSC són fonamentals". En una entrevista a 8tv des de Santiago de Xile, ha afirmat que la declaració sobiranista que CiU i ERC han pactat amb l'objectiu d'aprovar-la al Parlament té la "intenció" d'ampliar-la a altres partits. "Sols, CiU i ERC no podem emprendre aquest camí de cap de les maneres", ha sentenciat el líder d'Unió.

stats