Política 16/02/2016

Podem defensa la seva proposta de govern tot i les crítiques: "És una línia de sortida, no d'arribada"

El PSOE s'obre a parlar de tot amb Podem "excepte del tema del referèndum", mentre el PP avisa que no s'abstindrà per facilitar la investidura de Sánchez

Ara
3 min
La dirigent de Podem Carolina Bescansa / EFE

BarcelonaTot i les crítiques del PSOE, que van donar per enterrat el document que Podem va presentar aquest dilluns com a contraoferta a la proposta de govern del PSOE, els membres del partit lila s'esforcen a reivindicar l'oferta de Podem, que consideren com "una línia de sortida, no d'arribada".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Consulta aquí la contraoferta de Podem

Almenys així ho ha assegurat la secretària d'anàlisi política i social de Podem, Carolina Bescansa, sobretot en relació amb el referèndum per Catalunya, que la formació que lidera Pablo Iglesias manté com a "imprescindible". Ara bé, Bescansa s'ha obert a escoltar qualsevol altra proposta per desencallar el conflicte polític amb Catalunya.

Segons ha argumentat en una entrevista a Onda Cero, Podem defensa el referèndum a Catalunya com la millor manera de garantir la unitat d'Espanya. La consulta es faria, ha explicat, amb una pregunta "clara, nítida, inequívoca i senzilla", en la qual "tothom entengui amb molta claredat què significa dir sí i què significa dir no".

El PSOE, però, refusa sense fissures la convocatòria d'un referèndum, de manera que el pacte entre les dues formacions d'esquerres s'endevina difícil. I això que encara que la consulta és "imprescindible", Podem no parla de "línies vermelles". "No ens agrada parlar de línies vermelles, si el PSOE té una proposta diferent per afrontar la crisi de Catalunya volem escoltar-la", ha insistit Bescansa.

Ara bé, la dirigent de Podem ha posat en dubte les propostes que han plantejat fins ara els socialistes. Per exemple, Bescansa ha avisat que la reforma constitucional que defensa el PSOE no és una proposta en ferm, ha lamentat que sigui poc concreta i ha criticat la idea de traslladar el Senat a Catalunya per acontentar els catalans.

"Segurament arribarem a bon port"

Tot i les dificultats que s'auguren en el pacte PSOE-Podem, el diputat de Podem Juan Pedro Yllanes s'ha mostrat optimista. "Hem de tenir esperança, segurament arribarem a bon port, a un acord de progrés", ha afirmat en una entrevista a RAC1. Tot i les crítiques del PSOE a la proposta de Podem, que consideren inassumible, Yllanes ha opinat que el document "no és una maniobra ni una estratègia" per provocar noves eleccions i ha negat que Podem vulgui tornar a passar per les urnes.

Yllanes ha defensat aferrissadament el document presentat ahir per Iglesias i, en especial, la part que planteja la convocatòria d'un referèndum que "difícilment pot ser il·legal". "El document diu que l'article 92 de la Constitució permetria fer aquest referèndum abans d'afrontar una reforma constitucional", ha explicat, i ha insistit en diverses ocasions que "hi ha els mitjans legals per fer el referèndum", que, "evidentment", seria vinculant.

IU demana que cedeixi amb el referèndum

De fet, el líder d'IU i negociador d'aquest partit, Alberto Garzón, hauria demanat a Podem que cedís en la qüestió del referèndum –al qual, de fet, IU hi ha donat suport els darrers anys–. "Creiem necessari que Podem s'assegui a parlar també amb el PSOE perquè es fixin les bases d'un acord en benefici del país", hauria afirmat en declaracions a 'El País', on també hauria assegurat que és "una barbaritat que el referèndum a Catalunya sigui una línia vermella per a Podem, tenint en compte els problemes d'emergència social que tenim". Igualment, critica que Pablo Iglesias estigui "parlant de cadires" i "posant dificultats" a l'acord de les formacions progressistes.

stats