TRIBUNALS
Política 09/07/2015

La defensa vol que el Parlament es posicioni amb ‘els 11 del Raval’

ERC, ICV-EUiA i la CUP reclamen que es reobri el cas per lluitar contra una “sentència injusta”

E. Borràs / L. Vicens
2 min
L’advocat Benet Salellas, al faristol, a la roda de premsa al Parlament acompanyat del pastisser Ayub, a la dreta.

BarcelonaEl Parlament té una oportunitat per posicionar-se respecte a la dubtosa sentència del cas dels onze homes del Raval de Barcelona condemnats per planejar un atemptat al metro l’any 2008. La defensa vol aconseguir que la cambra faci una declaració institucional que l’ajudi a aconseguir un judici per fals testimoni a l’home en què es va basar l’acusació i que ara una investigació periodística ha demostrat que mentia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’advocat d’els 11 del Raval, Benet Salellas, pretén dur a la Fiscalia el reportatge de Braulio García i Matías Escudero que explica que el principal testimoni de l’acusació no era un terrorista d’Al-Qaida penedit, tal com va declarar. Asim Iqbal -o F1, segons el nom en clau-“va afirmar que era un terrorista penedit però en realitat era un confident policial i va inventar una gran xarxa europea de finançament terrorista de la qual va dir que formava part i que mai no va existir”, explica el reportatge. “Probablement mai no sabrem del cert si era un espia, un confident policial o què era exactament, però sí que sabem que va mentir quan va dir que era un terrorista d’Al-Qaida penedit”, diu Salellas. Fins i tot un agregat a l’ambaixada francesa ha reconegut que Iqbal va treballar per a ells.

Però la idea de Salellas no és instar la Fiscalia a començar un procés judicial només amb el reportatge periodístic: intentarà aconseguir una declaració institucional del Parlament en aquest mateix sentit. Ahir ERC, ICV-EUiA i la CUP ja van deixar clara la seva postura en una roda de premsa al Parlament, acompanyats d’un dels condemnats, en què van reclamar que es reobri el cas “per ètica i per justícia”.

Dels catorze detinguts el 2008, onze van acabar condemnats: un continua a la presó i dels altres deu només un continua a Catalunya, l’únic amb nacionalitat espanyola: Ayub, que duia una pastisseria al carrer Hospital quan el van arrestar. Als altres nou els van retornar al Pakistan i a l’Índia després de complir sis anys de presó.

Si la Fiscalia denunciés Iqbal per fals testimoni i l’acabessin condemnant això faria que per força s’hagués de reobrir el cas d’ els 11 del Raval, explica Salellas. Però tot i el reportatge publicat a El Periódico i Infolibre i la declaració del Parlament -en cas que es faci-, la Fiscalia pot decidir que no vol presentar cap denúncia. En aquest cas Salellas encara té la possibilitat de presentar una querella ell mateix, però és més difícil que prosperi. L’última opció, després d’exhaurir totes les vies judicials espanyoles, serà la de recórrer a la justícia internacional.

David Fernàndez (CUP) va qualificar ahir el cas d’ els 11 del Raval com un Ciutat morta 2 i un “petit Guantánamo” a la catalana. Segons Oriol Amorós (ERC) la sentència és “inadmissible” i David Companyon (ICV-EUiA) va demanar “perdó” als onze condemnats per una sentència “absurdament injusta”. Tot plegat ho van dir a la sala de premsa del Parlament acompanyats del pastisser Ayub, que visitava la institució per primera vegada.

stats