NOU FINANÇAMENT
Política 27/05/2012

El concert econòmic seria insuficient per saldar el dèficit català en polítiques socials

Catalunya tan sols gasta un equivalent del 21,4% del seu PIB a polítiques socials, quan la mitjana de la Unió Europea és del 31,2%

Roger Tugas
1 min
ELS RECURSOS PER A LA GENT GRAN SÓN LA PRINCIPAL PARTIDA SOCIAL
 La despesa en vellesa -que inclou les pensions de jubilació- suposava el 2007  a Catalunya el 33,3% de la despesa social. La salut i els serveis sanitaris obligaven  a gastar el 26% dels recursos, l'educació s'enduia el 16,8%, i l'atur, el 9,1%.

BarcelonaLa poca inversió pública a Catalunya en polítiques socials no és només culpa del dèficit fiscal amb l'Estat. De fet, la inversió en estat del benestar que hi fan les diferents administracions és equivalent al 21,4% del PIB, una xifra inferior a l'espanyola, del 25,3%, i molt per sota de les de la mitjana de la Unió Europea, del 31,2%, o de Suècia, del 36,3%. Així, encara que la Generalitat pogués destinar a despesa social el 8,1% de dèficit fiscal que va comptabilitzar en les últimes balances fiscals, la inversió seria del 29,5% del PIB, un percentatge inferior als estàndards europeus i lleugerament per sota de Portugal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, el concert econòmic no permetria fer aquesta transferència neta, perquè manté una quota de solidaritat i un pagament a l'Estat per les seves competències. I, encara que Catalunya optés per la independència, part del dèficit fiscal caldria usar-lo per fer front a estructures d'estat com ambaixades o exèrcit.

Podeu llegir la informació sencera a l'ARA PREMIUM.

stats