Política 01/12/2014

Es reactiva la comissió del cas Pujol: l'abstenció de CiU i els vots a favor del PSC aproven ara les compareixences vetades

El president de la Generalitat, Artur Mas, és l'única compareixença que es rebutja gràcies als vots en contra de CiU i ERC

Laia Vicens
3 min

BarcelonaLa comissió d'investigació sobre el frau i l'evasió fiscals, que pivotarà entorn en cas Pujol, es reanima. Després dels vetos de CiU i PSC a les votacions de les compareixences fa dues setmanes, aquest dilluns els partits han fet marxa enrere. La pressió de la resta de partits, que van demanar 22 noms irrenunciables, ha fet ressuscitar la comissió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les dues direccions havien anunciat que no serien obstruccionistes amb les compareixences demanades per ERC, ICV-EUiA, Ciutadans i la CUP. L'abstenció de CiU i els vots a favor del PSC i la resta de partits han donat llum verda a les compareixences vinculades als casos Pretòria i Palau. Seran cridats al Parlament Macià Alavedra, Lluís Prenafeta, Daniel Osàcar, Javier de la Rosa, Fèlix Millet, Jordi Montull, Luis Pascual, Joan Piqué, Luis García Luigi, Vicenç Gavaldà, Fidel Pallarols, Bartomeu Muñoz, Marc Escolà, Jaume Figueres, Josep Maria Penin, Cristina Isabel de Francisco i Juan Antonio Salguero. En qualitat d'experts també se citen Itziar González (exregidora de Ciutat Vella) i Carme García (exregidora de Sabadell).

Es criden els expresidents espanyols Aznar i González

Els vots en contra de PP i PSC no han evitat que s'aprovi la compareixença dels expresidents Felipe González i José María Aznar, els dos amb qui Pujol va coincidir quan era president de la Generalitat. CiU s'hi ha abstingut.

L'únic nom rebutjat: Artur Mas i Gavarró

La única compareixença que no ha tirat endavant és la del president de la Generalitat, Artur Mas, a proposta de Ciutadans. Els vots en contra de CiU i ERC han tombat la compareixença. La resta de partits hi ha votat a favor i ERC ha proposat que Mas comparegui a la comissió d'Afers Institucionals. "El president de Catalunya no ha de venir a aquesta comissió a no ser que sigui a petició pròpia. Ell va dir que estava disposat i hi confiem, però pel que representa la figura del president, té més sentit que comparegui a la Comissió d'Afers Institucionals", ha explicat el diputat d'ERC Oriol Amorós.

En canvi, ha tirat endavant la compareixença del conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig. Només CiU ha votat en contra.

CiU i ICV-EUiA presenten nous noms, que s'aproven

A banda, també s'han votat noves propostes de compareixences. CiU ha presentat la seva pròpia llista, que s'ha aprovat per unanimitat. Es cridaran a comparèixer l'exdirector i l'exgerent de l'Incasòl, Miquel Bonilla i Emili Mas, per les presumptes irregularitats a l'ens, l'exvicepresident de la Generalitat, Josep Lluís Carod-Rovira, per les declaracions en què reconeixia que tenia constància que es pagava el 5% de comissions per obres públiques o l'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat, imputat fa poc per delictes contra l'administració.

També s'ha aprovat la compareixença de l'expresidenta de l'entitat municipal descentralitzada de Valldoreix, Montserrat Turu, l'extinent d'alcalde a Barcelona Ramon García Bragado, absolt pel cas Hotel del Palau, el propietari d'Olivia Hotels (empresa vinculada al cas de l'Hotel del Palau), Manuel Valderrama i l'exsecretari d'habitatge del Departament de Medi Ambient i Habitatge i expresident d'ADIGSA, Ricard Fernández Ontiveros.

Pel que fa a la llista d'ICV-EUiA, que ha rebut el suport de tots els grups excepte de CiU, que ha votat en contra, s'han aprovat les compareixences del cunyat de Jordi Pujol, Francesc Cabana, de l'exdiputat de CiU Jaume Camps, l'exdirector financer de Casinos de Catalunya, Jaime Sentís, els escriptor Josep Manuel Novoa i Rafael del Barco, els exalts càrrecs de la Generalitat Josep Cortadellas i Josep Maria Cullell, l'empresari Carles Vilarrubí, els exgerents d'Adigsa Jordi Huguet i Josep Antón Fontdevila i l'exdirector general de Tisa, Carlos Fajardo.

stats