21/02/2016

Un dels nostres?

3 min
Carlos Lesmes, president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem, en una imatge de finals del mes de gener.

Divendres 26 tindrà lloc la presa de possessió del nou president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, en substitució de Miguel Ángel Gimeno, que acaba el seu mandat de cinc anys.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, prepara una cerimònia especial per a la presa de possessió del magistrat Barrientos. Lesmes ha demanat als vocals del CGPJ -21, incloent-hi el president- que espera la seva presència en l’acte, previst a les 12 del migdia a la seu del TSJC, al Palau de Justícia del passeig Lluís Companys. A l’acte prendran la paraula Lesmes; el president entrant, Barrientos, i el sortint, Gimeno, que continua al TSJC com a magistrat. L’acte culmina els esforços de Lesmes per obrir una nova etapa en la història del TSJC. Gimeno no va actuar, segons Lesmes, com s’esperava d’ell en relació amb la querella presentada per la Fiscalia General de l’Estat contra l’aleshores president de la Generalitat, Artur Mas; la vicepresidenta, Joana Ortega, i la consellera Irene Rigau.

La primera notícia que va tenir Gimeno sobre el pla que quan vencés el seu mandat, a finals del 2015, Lesmes no donaria suport a la seva renovació -en general, els presidents dels tribunals superiors acostumen a ser-ho durant dos mandats, norma no escrita- li va arribar el 27 de juny. Aquell dia se celebra a la caserna del Bruc la jura de la bandera. Un oficial de la Guàrdia Civil informa Gimeno. El PP a Catalunya demana el teu cap a Madrid, han anat a veure a Lesmes. T’acusen de protegir Mas.

El 23 de juliol, Gimeno, exportaveu de Jutges per la Democràcia, confirma que no és mentida. Al Palau de Congressos de Barcelona se celebra l’acte d’entrega de despatxos judicials a 35 jutges de la promoció número 65 de l’Escola Judicial. El rei Felip VI presideix la cerimònia. Hi van el llavors president de la Generalitat, Artur Mas; el ministre de Justícia, Rafael Catalá; el president del TSJC, Gimeno, i el mateix Lesmes. En un apart, Lesmes trasllada a Gimeno el seu malestar. La querella contra Mas, admesa a tràmit el 22 de desembre del 2014, està bloquejada. En set mesos no s’ha fet res. Gimeno explica que estan a punt de convocar-se eleccions catalanes -fet que es concretarà el 3 de agost- i que el TSJC no hi vol interferir.

El 8 de setembre, Gimeno aprofita l’acte d’obertura de l’any judicial a Madrid i avança a la fiscal general de l’Estat, Consuelo Madrigal, que els querellats seran cridats a declarar després de les eleccions del 27-S. El 25, dos dies abans dels comicis, Gimeno truca a Lesmes per telèfon. Li comunica que Mas, Ortega i Rigau seran cridats a declarar immediatament després del 27-S. Lesmes filtra la notícia a la premsa. El 29, el jutge instructor, Joan Manel Abril, cita Mas, efectivament, per al 15 d’octubre.

Però Lesmes ja l’ha sentenciat. Al CGPJ és un fet assumit que vol canviar Gimeno. El 12 de gener del 2016, 48 hores després que Carles Puigdemont sigui investit president de la Generalitat, els candidats que aspiren a la presidència del TSJC exposen les seves idees davant del plenari del CGPJ en el procés de selecció. Barrientos, president de la secció vuitena de l’Audiència de Barcelona, és el primer. I aborda, per iniciativa pròpia, el tema. “El que és preocupant és que el nou equip de govern ha anunciat el desenvolupament d’aquesta resolució (9 de novembre) que acorda la desconnexió amb Espanya, la desobediència malgrat la sentència del Tribunal Constitucional que ha anul·lat tot el seu contingut. L’escenari futur de ruptura de Catalunya amb Espanya és molt previsible”, assenyala. “La resposta del TSJC haurà d’acomodar-se a les circumstàncies de cada moment sempre des del sotmetiment a la llei”, afegeix.

Dijous 28 de gener. Lesmes aconsegueix el seu objectiu. Barrientos obté 12 vots davant dels 9 de Gimeno. L’acte que prepara Lesmes per divendres és una jornada de reafirmació. S’ha acabat la broma, que diria Xavier García Albiol, coordinador general del PP a Catalunya.

stats