LA GOVERNABILITAT DE L’ESTAT
Política 28/06/2017

Els dos blocs del bipartidisme tornen al Congrés amb el gir del PSOE

Sánchez i Iglesias busquen la unitat d’acció mentre Rajoy i Rivera reforcen el seu pacte d’estabilitat

D.s. Ugart / M.f. Fornells
5 min
Els dos blocs del bipartidisme tornen  al Congrés amb el gir del PSOE

MadridLa doble cita electoral a Espanya que va concloure el 26-J va servir perquè les noves formacions polítiques que van entrar al Congrés (Podem i Ciutadans) donessin per enterrat el bipartidisme. Però un any després d’aquells comicis, i un cop fets els ajustos necessaris, a esquerra i dreta de l’arc parlamentari es consoliden, amb més sigles, els mateixos dos blocs que han dominat la política espanyola des de les primeres eleccions democràtiques, de les quals avui el Congrés celebra formalment els 40 anys.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb Pedro Sánchez altre cop al PSOE, aquesta formació treballa amb Podem per greixar la seva col·laboració al Congrés i tenir, a la pràctica, unitat d’acció i el monopoli de l’oposició, tot i constatar que no hi ha majoria per a una moció de censura. Mentrestant, Ciutadans es consolida com a puntal al centre del PP, que lidera un govern que frega la majoria absoluta sumant-hi els seus socis fidels. Un bloc governamental i un d’oposició que es reparteixen més del 90% del Congrés, com sempre ha passat. El bipartidisme 2.0.

Aquesta ressituació es va constatar ahir, amb la reunió de Sánchez amb Iglesias, en què van acordar crear fins a cinc equips de treball per anar de bracet al Congrés i fer-li la vida més difícil a Rajoy. Una reunió que va ser contraprogramada amb una altra entre Mariano Rajoy i Albert Rivera, que afinen el seu pacte per continuar funcionant com un engranatge ben coordinat. El pragmatisme obliga a les aliances, i en la política espanyola es dibuixen clares i amb els eixos esquerra-dreta de sempre.

Els blocs, doncs, tenen la voluntat de caminar junts en gairebé tot. Ciutadans farà escarafalls amb els assumptes de la regeneració i la corrupció, però serà fidel a Rajoy en la resta. Ahir, en la reunió, que va durar dues hores i es va celebrar a la Moncloa, els dos líders ja van parlar del suport de la formació taronja al sostre de despesa que el govern espanyol té previst aprovar en consell de ministres dilluns que ve, però per al qual encara no té assegurats els suports. A més, van acordar crear equips de treball per començar a negociar els pressupostos generals de l’Estat del 2018.

En els aspectes econòmics Rajoy i Rivera van mostrar sintonia. El president espanyol va compartir amb el seu soci les últimes dades de l’economia espanyola, i el va informar que, amb tota probabilitat, caldrà revisar a l’alça la previsió de creixement d’aquest any, segons van informar fonts de la Moncloa. Tot i que el seu sí al sostre de despesa és més que evident, Cs el condiciona a la rebaixa dels trams més baixos de l’IRPF. “Hauran d’acceptar una baixada d’impostos a Espanya”, va assegurar ahir Rivera. Finalment, també es van coordinar en la posició que mantindrà Rajoy en política internacional.

Al davant hi tindran el nou PSOE i també Podem, amb una renovada sintonia en matèria econòmica i, sobretot, social. A diferència de després de les eleccions del 20 de desembre del 2015, Iglesias no ha erigit ara cap línia vermella i ha apel·lat a Sánchez amb temes que els socialistes ja van acceptar en el seu congrés federal. Més enllà del sostre de despesa, hi ha assegurar les pensions i apujar el salari mínim els pròxims anys fins als 1.000 euros.

Per a Podem i el PSOE, el sostre de despesa serà la primera gran prova de foc d’aquesta nova entesa, que es debatrà al Congrés l’11 de juliol. Iglesias va demanar a Sánchez pactar una “posició comuna” per enviar a Mariano Rajoy una alternativa a les “retallades”. El PSOE, però, va fer l’orni i no té intenció d’introduir aquest tema en els equips de treball, que segurament començaran a reunir-se més tard. Ferraz, que ja va aprovar el sostre de despesa al desembre a canvi d’un augment del salari mínim, nega que l’aprovació d’aquesta regla econòmica -que cal enviar a Brussel·les i que és imprescindible perquè les comunitats autònomes puguin elaborar els seus pressupostos- pugui donar oxigen a Rajoy durant una any més amb els pressupostos prorrogats. De moment es limiten a assenyalar que seran “molt crítics” amb la política pressupostària del president espanyol, va dir el secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos, després de la reunió.

El diferencial català

En l’aspecte en què no funciona el bipartidisme 2.0 és en la resposta al Procés. Els blocs, en aquest cas, no s’estructuren en l’eix esquerra-dreta, sinó que tant Ciutadans com el PSOE i el PP comparteixen, a grans trets, la recepta legalista per intentar aturar el referèndum de l’1-O. Els dos líders de la dreta de l’arc parlamentari van dedicar bona part de la seva reunió a la Moncloa a tractar el tema, i van coincidir que el Procés està debilitat, aferrant-se al fracàs del concurs per a la compra d’urnes, que ahir mateix es va declarar desert. Rivera dona suport a Rajoy en el seu immobilisme amb Catalunya, i el president espanyol li va repetir que aplicarà la llei “i només la llei” per frenar aquest “desafiament constitucional”, segons van relatar les fonts de la Moncloa.

En aquest combat, el PSOE també estarà més a prop del govern espanyol que del català. En això s’allunya d’Iglesias, tot i que la línia vermella que va erigir el líder de la formació lila amb el referèndum -condició sine qua non per formar govern l’any passat- s’ha esfumat. De moment, Podem en té prou amb el primer pas del nou PSOE de defensar la plurinacionalitat de l’Estat, tot i el veto al referèndum. Podem creu que, “com va passar amb l’aprovació del matrimoni homosexual”, la resposta a Catalunya anirà virant durant els pròxims anys i tothom acabarà entenent que és necessari defensar el dret a decidir. “No volem col·locar cap deadline que pugui fer descarrilar el full de ruta per treure el PP”, va assenyalar Iglesias. Sánchez, en una entrevista a La Sexta, es va mostrar inflexible en aquest tema i va recordar que ja va trucar a Rajoy per dir-li que el PSOE defensaria sempre la llei.

Sense possibilitats d’una moció

Sánchez i Iglesias han recuperat la sintonia forçats pels seus votants, però mantenen la cautela. Tot i que la reunió d’ahir va ser diametralment oposada a les de fa un any, l’estratègia encara és diferent. “Podem mai podrà governar sense el suport del PSOE, i el PSOE mai podrà governar sense Podem”, va deixar anar Iglesias. Sánchez es va afanyar a matisar que la seva aspiració no és governar amb el partit lila, i va refredar les opcions d’una moció de censura. I és que el veto als partits independentistes és manté, sobretot a ERC. L’entesa, doncs, només passa per coordinar-se per “desmantellar les polítiques del PP”. Encara que Rajoy no compleixi els mandats del Congrés.

Avui el ritual de les reunions continua a la tarda amb la trobada entre Sánchez i Rivera, i dijous acabarà amb una cita entre el líder socialista i el d’IU, Alberto Garzón. Tot i no tenir escó al Congrés, així Sánchez haurà aconseguit tenir-hi presència durant almenys una setmana.

stats