Política 19/09/2011

L'Ajuntament de Manresa presenta un deute de més de 110 milions d'euros

El govern municipal assegura que la situació és "complicada" i demana "la complicitat de tots els ciutadans"

Acn
2 min
El regidor d'Hisenda i Governació de l'Ajuntament de Manresa, Josep Maria Sala, i el portaveu del govern municipal, Antoni Llobet / ACN

ManresaL'Ajuntament de Manresa té un deute total de 110.993.525,53 euros, segons els resultats de l'auditoria financera interna feta per l'actual equip de govern. El regidor d'Hisenda i Governació de l'Ajuntament, Josep Maria Sala, ha explicat l'estat en què es troben les finances municipals després de setze anys de govern d'Entesa (PSC-ERC-ICV-EUiA). Segons Sala, la situació és "delicada" i, per aquest motiu, ha demanat "la complicitat de tots els ciutadans". El govern municipal també ha explicat que hi haurà despeses de l'any passat que s'hauran de carregar en el pressupost del 2011 perquè el tripartit les va obviar per poder tancar el pressupost del 2010 amb superàvit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El regidor d'Hisenda i Governació de l'Ajuntament de Manresa, Josep Maria Sala, ha explicat que el tripartit va disposar els recursos de tal forma que es va poder presentar a les darreres eleccions municipals amb un tancament del pressupost del 2010 amb un superàvit de 12.968 euros. Segons Sala, la realitat financera de l'Ajuntament és "lluny" d'aquest equilibri i ha assegurat que el consistori té un dèficit actual de 10.735 euros. En aquest sentit, Sala ha explicat que hi ha despeses del 2010 que s'hauran de carregar en el pressupost del 2011.

L'Ajuntament de Manresa ha assegurat que els resultats de les finances municipals han de marcar les línies mestres d'actuació en matèria de sanejament econòmic de les arques municipals amb decisions i accions que ja es veuran reflectides en el pressupost del 2012. Tot i això, el consistori encara no ha volgut especificar quines mesures durà a terme per "solucionar" la situació. El portaveu del govern municipal, Antoni Llobet, ha assegurat que "l'esforç haurà de ser general, de tota la ciutadania".

Segons Llobet, l'auditoria interna ha de servir per aconseguir "la foto del moment zero" de les finances municipals. Per fer-ho, Llobet ha explicat que ha calgut aflorar deutes i compromisos de despesa que s'han de tenir en compte per poder concretar polítiques d'estalvi i afrontar una projecció pressupostària a quatre anys vista que permeti "ressituar el deute i el dèficit" municipals.

5 milions més que el 2011 per pagar crèdits als bancs

El regidor d'Hisenda ha avançat que mentre que enguany es tornaran als bancs 7,4 milions d'euros entre amortització de capital i interessos, l'any que ve -que serà el primer pressupost que ha de presentar CiU sota la seva responsabilitat- haurà de tornar als bancs 12,1 milions, 5 milions més, amb el que això suposa de càrrega sobre les finances de la ciutat.

L'increment es deu a dos conceptes. D'una banda, l'equip de govern ha hagut de demanar 2,3 milions a l'ICO i 3,6 milions de préstec de mandat. Els primers diners són per pagar proveïdors i els segons per fer front al dèficit acumulat.

stats