Política 11/06/2012

Reaccions dels partits catalans al rescat: Rajoy "impresentable" i el debat del pacte fiscal endavant

El PSC, ERC i Compromís critiquen l'actitud de Rajoy a l'hora d'afrontar el rescat, mentre que CiU i el PP de Catalunya destaquen que l'ajut europeu no condicionarà el debat del pacte fiscal

Ara
2 min

BarcelonaLes reaccions dels partits catalans a la petició de rescat del govern espanyol per a la banca han estat variades.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSC ha titllat d'"impresentable" l'actitud de Mariano Rajoy i li ha recordat que el rescat no és un regal. La portaveu d'afers econòmics de la formació, Rocío Martínez Sempere, ha retret al president del govern espanyol la seva actitud "triomfalista" i ha afirmat que el rescat és la millor de les solucions possibles perquè farà de "tallafocs", però ha advertit que cal treballar amb "responsabilitat i transparència".

D'altra banda, el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha assegurat que el rescat no condicionarà la demanda del pacte fiscal per part del Govern: "Continuarem amb l'objectiu del nou model de finançament", ha valorat. Duran, no obstant, considera que seria "irresponsable i incompetent" que l'agenda catalana només tingués el nou model de finançament com a prioritat.

La cap del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, en canvi, sosté que el "préstec europeu" que rebrà l'estat espanyol per recapitalitzar la seva banca "no afecta el debat del pacte fiscal". Segons Camacho, la prioritat de Catalunya segueix sent sortir de la crisi encara que el pacte fiscal formi part de l'agenda catalana.

ERC, per la seva banda, ha instat Mas a activar la paradiplomàcia i iniciar una gira internacional amb Jordi Pujol per explicar "l'espoli" de Catalunya i convertir l'"amenaça" que suposa el rescat per a Catalunya en l'oportunitat per fer via cap a la Hisenda pròpia, ara que Europa vigila Espanya: "Espanya fa el ridícul quan nega un rescat i una intervenció en tota regla", ha declarat la secretària general dels republicans, Marta Rovira.

El portaveu de Compromís a les Corts Valencianes, Enric Morera, ha destacat "el ridícul" protagonitzat per Rajoy per la seva manera d'afrontar el rescat financer. Morera ha explicat que una iniciativa engegada pel seu grup parlamentari persegueix que la injecció econòmica estigui destinada a les persones i no als bancs. A més, ha demanat una auditoria del deute públic valencià i de les entitats que han treballat amb la Generalitat.

Els sindicats reclamen una investigació del sistema financer

Els sindicats generals dels partits majoritaris, UGT i CCOO, han reclamat una investigació al Congrés per explicar al país "què ha passat amb el sistema financer espanyol". Cándido Méndez, secretari general de CCOO, ha assegurat que la societat espanyola "no pot ni ha d'assumir" les condicions d'un rescat que pot suposar la pèrdua de 35.000 llocs de treball.

stats