CAP AL 20-D
Política 30/11/2015

Les dificultats de ser un partit nou a l’Estat

El sistema electoral, la competència mútua i l’ambigüitat marquen la pugna de Rivera i Iglesias

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Albert Rivera i Pablo Iglesias ja han protagonitzat dos cara a cara. L’últim, divendres passat a la Universidad Carlos III amb 1.000 persones de públic. Tot i que inicialment no eren vasos comunicants, ara lluiten per capitalitzar el “canvi”.

MadridLes últimes enquestes ja pronostiquen que la victòria el 20 de desembre podria ser cosa de tres: PP, PSOE o Ciutadans. Però amb tota probabilitat el baròmetre del CIS d’aquesta setmana continuarà donant marge al bipartidisme. És el que té més en compte l’orientació dels indecisos i la distribució geogràfica del vot, clau per a la configuració de les noves Corts. Podem, segons el sondeig d’ El País, continua estancat, però els pactes a Catalunya, el País Valencià i Galícia són claus per al que l’equip d’Iglesias ja anomena “la remuntada”. Tant Ciutadans com Podem s’enfronten al difícil repte de trencar per primera vegada el bipartidisme al Congrés: tant el sistema electoral com la competència mútua, així com un discurs ambigu, poden acabar per frenar les seves expectatives demoscòpiques.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El sistema electoral

Els dos partits faran campanya a Madrid i la perifèria de l’Estat

El sistema electoral espanyol està dissenyat per afavorir el bipartidisme [vegeu l’anàlisi de Pablo Simón a la pàgina següent]. Tant Podem com Ciutadans en són perfectament conscients i per això pugnaran pel vot en les províncies més habitades. El cap de campanya de la formació morada, Íñigo Errejón, marcava com a prioritat la “perifèria”: Catalunya, el País Valencià, Andalusia i Galícia, així com Madrid -on ho deixen en mans de l’equip de la Comunitat.

“A ningú se li escapa que en aquestes autonomies és on es reparteixen més escons, i és on Ciutadans té més possibilitats de competició”, com assenyala el cap de campanya de C’s, José Manuel Villegas. Rivera farà un total de set actes a Madrid, quatre tant a Catalunya com a Andalusia i marca el País Valencià com a quart objectiu prioritari. A diferència de Podem, que aspira a fer-se un lloc al País Basc, C’s hi renuncia de ple, i veu possible fer-se un lloc entre el PP i el PSOE en una província com Àvila, amb només tres diputats. Podem també busca forat a Zamora, feu d’IU i ciutat natal del pare d’Iglesias, on arrencarà la campanya.

Entre el canvi i el recanvi

La batalla és pels indecisos: un de cada 4 no sap encara qui votarà

Segons el baròmetre del CIS de l’octubre, un 22,2% de l’electorat encara no sap a qui votar. És a qui apel·len tant C’s com Podem, que ha dissenyat la seva campanya per convèncer que ells són la força original del canvi que va prendre el mandat de les places el 15-M. Per trencar amb la imatge antisistema que li inculquen la resta de partits, ha intensificat el fitxatge de personalitats compromeses amb l’Estat. “¿Pot ser un ex-Jemad antisistema?”, es pregunta irònicament Errejón sobre la candidatura de Julio Rodríguez, excap de la cúpula militar.

L’excés d’ambigüitat

Els canvis en el discurs, municions per al PP i el PSOE

La falta d’una ideologia clara ha permès que les dues formacions creixin, però també s’està convertint en un problema per desafiar el bipartidisme. Tot i el curt recorregut dels dos partits, l’hemeroteca pesa, i molt. Podem nega que s’hagi moderat i Ciutadans renega de part del seu passat al Parlament, com quan va evitar condemnar el franquisme.

L’herència dels pactes

Rivera intenta evitar que se’l posi al sac del PP i ja marca distàncies

Rivera ha viscut una precampanya tranquil·la. Tant populars com socialistes li han posat les coses fàcils: pot tenir la clau del pròxim govern de la Moncloa. L’equip de Rajoy, però, ha començat a veure que aquesta estratègia els pot acabar perjudicant, vistes les últimes enquestes, i ha demanat començar una guerra electoral contra C’s. Podem ja fa temps que ha marcat línies vermelles amb el PSOE, que prova de captar el votant més jove, feu, per ara, de la formació morada. Tots els sondejos, però, vinculen el PP amb C’s i els socialistes amb Podem.

El fet català

Un discurs diametralment oposat, amb el qual volen destacar

El PP i C’s han iniciat una batalla per qui és més unionista. Només cal veure el seu programa. Rivera vol que les escoles fomentin el respecte a l’himne i la bandera espanyols, mentre que el PP proposa endurir la legislació per protegir els símbols de l’Estat. Podem no té competidors en aquest sentit. Finalment serà l’única força espanyola, juntament amb IU, que defensarà un referèndum a Catalunya, clau de volta del programa d’En Comú Podem.

stats