Euskadi
Política 09/05/2012

El diputat general de Guipúscoa, de Bildu, creu que el govern basc és "un vaixell a la deriva" i que ha de convocar eleccions

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Martín Garitano demana la "repatriació" dels presos d'ETA i que es "respectin els drets que els corresponen"

Ara
2 min
Garitano va omplir l'auditori de l'UCE amb la seva intervenció.

BarcelonaEl diputat general de Guipúscoa i membre de Bildu Martín Garitano considera que l'avançament electoral al País Basc "no és inevitable" però sí que és "convenient" després que el PP hagi trencat el pacte de govern amb el PSE. Segons el diputat, el govern basc és ara mateix "un vaixell a la deriva", i per això pensa que s'haurien de convocar eleccions. De fet, ha avançat el calendari amb què, segons ell, treballa el lehendakari, Patxi López: "Crec que suspendrà la legislatura al juliol i a l'octubre hi haurà eleccions. És un escenari bastant raonable", ha dit en una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Garitano, a més, "des de l'origen de la legislatura actual" el Parlament basc pateix "una tara important" per l'absència de l'esquerra abertzale, il·legalitzada abans dels últims comicis, per la qual cosa no s'hi va poder presentar. La cambra que surti de les properes eleccions serà, pensa Garitano, "nítidament nacionalista", perquè "la societat basca ho és", i ha plantejat la possibilitat d'un Parlament amb els abertzales –sota unes sigles que ell mateix ha reconegut que encara s'han de definir– com a primera força i el PNB com a segona. "Això seria una majoria molt, molt clara", ha afirmat.

El diputat general de Guipúscoa s'ha referit també a la situació del procés de pau a Euskadi i ha reclamat algun gest al govern espanyol: "ETA ha fet un bon nombre de passos en la bona direcció i, per contra, el PSOE abans i el PP ara estan instal·lats en l'immobilisme. Però la societat basca farà que els sigui incòmode mantenir-s'hi", ha vaticinat.

Per ell és fonamental que els presos de la banda siguin "repatriats" i que es "espectin els drets que els corresponen", entre els quals, ha citat, la llibertat en cas de malaltia greu o d'haver complert tres quartes parts de la condemna. En qualsevol cas, ha sentenciat que la 'via Nanclares' està "exhaurida", i que "la qüestió dels presos hauria d'estar sobre la taula en termes polítics, no de venjança".

stats