Política 18/10/2017

Rajoy: "Comprendran que el govern espanyol està obligat a actuar tal com mana la Constitució"

Els diputats dels partits sobiranistes exhibeixen cartells que demanen "llibertat pels presos polítics"

Mariona Ferrer I Fornells / Ot Serra
3 min
Rajoy, avui al Congrés dels Diputats

MadridCalma tensa aquest dimecres al Congrés en l'impàs d'espera per a l'execució de l'article 155 de la Constitució. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha tornat a reclamar al seu homòleg català, Carles Puigdemont, que respongui amb claredat sobre si va reclamar la independència o no. Però el seu cap, així com el de la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ja estava en la intervenció de l'autonomia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Comprendrà que si ha declarat la independència, el govern [espanyol] està obligat a actuar com mana la Constitució", ha assenyalat el president espanyol, que ha demanat "seny" al president de la Generalitat. En la mateixa direcció s'ha referit Sáenz de Santamaría, que ha tornat a emplaçar Puigdemont a comparèixer al Congrés si vol "mediació".

La vicepresidenta ha retret al portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, que parli de "presos polítics" en referència a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, a qui ha responsabilitzat de liderar un "setge" contra l'actuació de la Guàrdia Civil a la conselleria d'Economia. En canvi, li ha recriminat que es parlés "d'atemptat a les institucions catalanes" quan es va encerclar el Parlament l'any 2011 i es va dificultar l'entrada dels diputats.

"No s'atreveixin a tocar un dels nostres tresors més preuats"

Les últimes declaracions d'alguns dirigents del PP i de membres del govern espanyol sobre l'escola catalana ha marcat la intervenció del diputat del PDECat Jordi Xuclà. "No s'atreveixin a tocar un dels nostres tresors més preuats", ha advertit el representant sobiranista, que ha subratllat que es tracta d'un "sistema educatiu cohesionat que ha educat en la llibertat". L'àmbit educatiu és un dels més importants que podria intervenir el govern espanyol amb l'aplicació del 155. Rajoy ha fugit d'estudi i s'ha limitat a justificar l'execució de les mesures que preveu l'executiu per frenar l'independentisme, al qual ha acusat de provocar la fugida d'empreses i de posar en perill el motor turístic a Catalunya.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha transmès al govern espanyol tot el seu "suport" en la resposta a Catalunya. Rivera està intranquil pel búnquer entre el PP i el PSOE en l'aplicació del 155. "Tingui l'absoluta tranquil·litat i confiança que el govern parlarà amb el seu grup parlamentari abans de prendre mesures", ha dit la vicepresidenta espanyola. En aquest sentit, ha puntualitzat que busquen el màxim consens també al Congrés per aplicar aquest article de la Constitució, tot i que en tenen prou amb la majoria absoluta al Senat: una forma més de legitimar-se.

L'argument del PP i el PSOE és un: si s'aplica el 155 és per "recuperar l'autogovern" a Catalunya. El PSOE, que treballa de bracet i amb el màxim "consens" amb el PP sobre l'execució del 155, ha retirat a l'últim moment la seva pregunta a Rajoy i l'ha canviat per un: "Què farà el govern per dinamitzar l'activitat parlamentària?". La seva portaveu, Margarita Robles, ha assumit així un perfil molt baix a hores de presentar el pla per intervenir Catalunya.

L'aplicació del 155 es combinarà amb l'inici dels treballs de la comissió d'estudi per a la modernització territorial proposada pel PSOE i que d'aquí sis mesos ha de donar pas a una comissió constitucional per a la reforma de la Constitució. En un principi, el PDECat va mostrar-se favorable de la seva constitució, però aquest dimecres el seu portaveu ha subratllat que la participació del seu grup és "extremament difícil" si s'aplica el 155. "És difícilment compatible el 155 amb la comissió", ha apuntat en declaracions als mitjans abans de la sessió de control.

Pastor exigeix la retirada de cartells en suport a Sànchez i Cuixart

Un cop acabades les preguntes sobre Catalunya, els diputats de les formacions sobiranistes s'han aixecat amb un cartell que demanava "llibertat per als presos polítics", amb relació als líders de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. La presidenta del Congrés, Ana Pastor, els ha instat a amagar els cartells, i al segon avís els diputats han tornat a seure als seus escons. Pastor els ha recriminat "l'espectacle que s'està vivint últimament" a la cambra i ha subratllat que "el debat d'idees es fa a través de la paraula" i no "contaminant" el Congrés.

En el bloc econòmic, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha justificat el retard en la presentació dels pressupostos per la manca de suports "garantits" i ha assegurat que el seu contingut inclou les exigències de Ciutadans acordades a l'inici de la legislatura. En resposta al diputat de la formació taronja Juan Carlos Girauta, Montoro ha argumentat que no ha fet públic el projecte de llei de pressupostos perquè no compta amb "prou suports" per tirar-los endavant, i ha instat el PSOE a col·laborar en la configuració dels comptes.

stats