Política 15/07/2012

SI no donarà suport a la proposta de pacte fiscal del Govern

El partit sotmetrà a votació la seva proposta en el proper ple del Parlament, el 25 de juliol

Acn
2 min
El líder de SI, Uriel Bertran / ACN

BarcelonaEl secretari general de SI, Uriel Bertran, ha assegurat que no donaran suport a la proposta de pacte fiscal que el Govern ha fet arribar als grups parlamentaris. En una entrevista a l'ACN, Bertran ha criticat que el document de l'executiu "renunciï" al concert econòmic, "que implicaria 11.000 milions d'euros més per a Catalunya" i es conformi amb incorporar el criteri d'ordinalitat, que es compliria si l'Estat destinés 1.600 milions més a les arques de la Generalitat."Davant d'aquestes rebaixes no hi podem donar suport", ha expressat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diputat solidari pronostica que el Govern continuarà fent "concessions" per sumar el PSC i avança que SI sotmetrà a votació la seva pròpia proposta al Parlament. "Passaríem d'un espoli fiscal de 16.000 milions d'euros a un espoli fiscal de 14.400 milions", ha indicat Bertran. El secretari general de Solidaritat Catalana per la Independència es mostra convençut que el document presentat pel Govern rebaixa l'ambició del text que va aprovar la comissió d'estudi del Parlament. Segons ell, ni parla d'eliminar l'espoli fiscal sinó de respectar el principi d'ordinalitat amb la resta de comunitats autònomes i, a més, no fixa una Agència Tributària Catalana amb la capacitat total per recaptar, gestionar i liquidar els impostos, sinó que preveu la col·laboració amb l'Administració Tributària de l'Estat.

Per això, SI no donarà suport a aquesta proposta si és la que finalment se sotmet a votació en el Ple previst per al proper 25 de juliol. Bertran no confia que les negociacions que s'establiran des d'ara i fins al Ple contribueixin a recuperar l'esperit de les conclusions de la comissió d'estudi sinó que,"probablement", el Govern continuarà fent "concessions".

Clàusula de la independència

Els solidaris s'havien plantejat votar favorablement al plantejament que van signar el mes d'octubre passat CiU, ICV-EUiA i ERC, sempre i quan inclogués una clàusula addicional que preveiés iniciar el camí de la independència en cas que l'Estat rebutgés el pacte fiscal. Una opció que no sembla que s'acabi incorporant al document que es votarà en seu parlamentària. Fins i tot els solidaris descarten demanar una consulta prèvia a la negociació amb l'Estat, tal com defensaven amb el concert econòmic. "L'actual proposta significa continuar al règim comú, així que no té cap sentit", ha explicat.

Bertran ha avançat que el proper 25 de juliol, SI presentarà la seva proposta de concert econòmic al Parlament. Una proposta que el diputat independentista assegura que representarà el veritable concert econòmic que necessita Catalunya. Tot i això, Bertran està convençut que ni la proposta de SI ni la que acabi aprovant el Parlament tenen cap opció de tirar endavant un cop s'abordin les negociacions amb el govern espanyol. "S'està embarcant el país en un projecte inviable i, a més, rebaixat, quan el que necessitem és iniciar un procés d'independència política", ha sentenciat. Solidaritat preveu que les negociacions del pacte fiscal acabin com ho van fer les de l'Estatut, en "fracàs". En aquest sentit avisa a ERC que si finalment "s'embarca" en aquest procés, "cometrà un gran error, perquè s'embarcarà en un procés amb CiU i PSC per anar a pactar amb el PP, que està abocada a no aconseguir res".

stats