Política
Política 09/02/2011

Duran repta les altres autonomies a elaborar un pla de reducció de la despesa com el de Catalunya

El líder d'Unió creu que els presidents autonòmics barregen "churras con merinas", i no vol "perdre el temps" responent les seves declaracions. Admet que el confederalisme que defensa és una "utopia"

Albert Castellví
2 min
Josep Antoni Duran i Lleida

BarcelonaJosep Antoni Duran i Lleida no vol "perdre el temps" discutint sobre les declaracions que molts presidents autonòmics han fet durant les últimes hores criticant l'acord entre Artur Mas i José Luis Rodríguez Zapatero per permetre que Catalunya torni a endeutar-se. Segons ell, "barregen churras con merinas", ja que "conceptualment no saben què és refinançar el deute o ampliar la capacitat del deute, que són dues coses totalment diferents". I encara ha etzibat que "la ignorància és molt atrevida". "Ens han donat els diners corresponents a la disposició addicional tercera de l'Estatut, que és una llei i com a tal s'ha de complir, però encara ens han de donar els que corresponen al fons de competitivitat, que està aprovat per una llei dels Congrés dels Diputats i també s'ha de complir".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, el secretari general de Convergència i Unió ha llançat un repte als presidents de les altres autonomies: "Ja que parlen tant, a veure si algun és capaç de presentar un pla de reducció de la despesa del 10% com hem fet nosaltres. No ho ha fet ningú i dubto molt que el presentin en el futur". Sobre el límit de l'endeutament de les autonomies, Duran creu que ha d'existir, però que "l'hauria de fixar cada comunitat", i no el govern central.

D'altra banda, Duran ha alertat que "amb una majoria absoluta del PP o del PSOE no hi haurà pacte fiscal", però que en canvi sí que es podria aconseguir si CiU és necessària per governar, i ha remarcat: "La gent està cansada del PSOE, jo també, i per tant els que vulguin evitar una majoria absoluta ja saben què han de fer: recolzar Convergència i Unió". I sobre la idoneïtat de Zapatero com a cap de llista del PSOE, ha assegurat que en el seu lloc, "no seria candidat".

La "utopia" de la confederació

El portaveu de CiU al Congrés també ha parlat sobre la consulta sobre la independència que s'ha de celebrar el 10 d'abril a Barcelona. Després d'explicar que ni tan sols no sap si serà a la ciutat aquell dia, ha explicat que, en cas que vagi a votar, i en defensa del dret a l'autodeterminació, el seu vot seria per una "confederació a nivell d'Estat". No ha esclarit, així, si optaria per un vot nul (la confederació no és entre les respostes), pel vot en contra o pel vot a favor a la independència, tot i que ha defensat el dret a l'autodeterminació.

Ara bé, el líder d'UDC ha admès que la confederació que defensa és una "utopia" inviable amb l'actual Constitució. Tant inviable com ha afegit que és la independència. També ha assegurat que CiU no podia oposar-se a tramitar la Llei d'independència al Parlament, perquè no hi havia cap argument jurídic per fer-ho. Ara bé, també ha deixat ben clar que CiU no promourà aquesta legislatura cap referèndum d'autodeterminació, perquè, segons ell, seria portar el país a una nova "derrota".

stats