L'AJUST DEL GOVERN ESPANYOL
Política 11/07/2012

El rei empara les noves retallades del govern Rajoy

Joan Rusiñol
3 min
SUPORT MUTU El govern de Rajoy té ara l'aval del monarca, que necessita refer la seva imatge pública.

MADRIDInstitucionalment el rei Joan Carles i Mariano Rajoy es necessiten. El cap de l'Estat vol recuperar l'autoritat moral perduda en els últims temps i el president del govern espanyol intenta demostrar que la seva política és l'única possible en un moment de recessió tan profunda. Per això, el monarca espanyol presidirà demà passat un consell de ministres deliberatiu a la Zarzuela a les 10 del matí. Després, i ja la Moncloa, els membres de l'executiu aprovaran el paquet de noves retallades i de reformes que avui anunciarà Rajoy al debat del Congrés dels Diputats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No és la primera vegada que Joan Carles presideix la reunió del gabinet ministerial. De fet, aquesta serà la dissetena ocasió des que va arribar al tron. L'article 62 de la Constitució estableix que entre les seves competències hi ha "ser informat dels afers de l'Estat i presidir, a aquests efectes, les sessions del consell de ministres quan ho cregui oportú, a petició del president del govern". L'última vegada que va assistir-hi va ser el 9 de maig del 2008, a començaments de la segona legislatura de José Luis Rodríguez Zapatero. De fet, és habitual que presideixi la primera reunió de cada mandat per conèixer de primera mà les pretensions de l'executiu. Amb Rajoy no ho va fer i la Moncloa assegura que, per qüestió d'agenda, no ha estat possible coincidir fins ara.

No obstant, a ningú se li escapa la forta dimensió simbòlica que sigui precisament aquesta setmana, just després que l'Eurogrup hagi collat molt de prop Espanya a canvi de relaxar els objectius de dèficit i per prendre mesures traumàtiques.

Recuperar la credibilitat

Tot i els esforços de les dues parts per revestir de normalitat la reunió, l'empara de la Corona al nou paquet de mesures té lectures polítiques.

A la Zarzuela hi ha la necessitat de girar full a l'episodi del rei a Botswana caçant elefants i als escàndols de corrupció d'Iñaki Urdangarin, que esquitxen de ple la monarquia. En aquesta campanya per recuperar credibilitat s'emmarca el viatge que va fer al Brasil i a Xile per ajudar empreses espanyoles, poc després de l'operació de maluc. Està previst que aquest mes encapçali una delegació a Moscou. La fotografia que divendres es farà amb els membres del govern -en una reunió que durarà aproximadament una hora- ha de servir per demostrar la seva implicació en la governabilitat.

Per a Rajoy es tracta de buscar el màxim aixopluc a unes mesures que poden aixecar una forta contestació social. Ahir ja va dinar amb alguns dels principals empresaris de l'Estat, membres de la Fundació Carolina, que promou les relacions amb Iberoamèrica. Les retallades que avui desgranarà podrien passar per apujar impostos -i d'una manera significativa l'IVA, malgrat l'oposició tradicional del PP quan eren els socialistes els qui ho feien-; ampliar la jornada laboral dels funcionaris i retirar-los pagues extres com la de Nadal; endurir les condicions per rebre les prestacions per desocupació, accelerar l'endarreriment de la jubilació i exigir nous esforços a les comunitats autònomes a canvi de l'aprovació dels hispanobons.

La voluntat d'Hisenda és que sigui un mecanisme individual i no conjunt, com havia proposat el ministre d'Economia, Luis de Guindos. El departament que dirigeix Cristóbal Montoro, que ha guanyat la batalla, afirma que un sistema d'emissió de deute conjunt podria "difuminar" les responsabilitats de les comunitats amb més dèficit, informa Joan Faus.

Un estalvi de 3.500 milions

Una de les reformes que possiblement veurà llum verda divendres és la que afecta els ajuntaments. El govern espanyol preveu estalviar 3.500 milions d'euros clarificant les "competències impròpies" que ara assumeixen moltes corporacions locals i limitant els sous dels alcaldes. Tot i que reitera que la voluntat final no és suprimir ajuntaments, les diputacions assumiran les tasques dels que no puguin garantir el compliment de la llei d'estabilitat pressupostària. En canvi, Hisenda aposta per eliminar les mancomunitats de municipis.

La cobertura simbòlica del cap de l'Estat a la tisorada de Rajoy va molestar l'oposició, que va recordar que el monarca ho és de tots els espanyols, votin el que votin. La portaveu parlamentària del PSOE, Soraya Rodríguez, va avisar el president espanyol que no provi de "carregar" ara la responsabilitat a la Corona. Segons va dir, si és cert que el rescat bancari no té condicionalitats, l'únic autor de les mesures és el govern espanyol. Avui prendran forma.

stats