Política 15/05/2012

El testimoni d'un empresari esquitxa Maria Antònia Munar

L'empresari Miquel Oliver va declarar ahir en el judici del cas maquillatge que Maria Antònia Munar li va comprar la meitat d'una productora via dos testaferros. Ara Munar s'enfronta a una pena de 6 anys.

Enric B. Abelló
2 min
L'expresidenta del Consell de Mallorca, Maria Antònia Munar, abandonant ahir el jutjat.

PALMA.El fundador de la productora Vídeo U, Miquel Oliver, va declarar ahir en el primer judici del cas maquillatge que l'expresidenta del Parlament balear i del Consell de Mallorca, Maria Antònia Munar, i l'exconseller de Turisme i exvicepresident del Consell, Miquel Nadal, li havien comprat la meitat de la societat a través de dos testaferros. L'empresari va deixar anar la primera acusació contra els dos polítics de la desapareguda Unió Mallorquina, que ara s'enfronten a una petició de condemna de sis anys de presó cada un.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Munar, que havia estat una de les personalitats polítiques més destacades de les Illes Balears fins que l'any 2010 va dimitir com a presidenta del Parlament arran d'aquest escàndol de corrupció, va seure ahir per primera vegada al banc dels acusats. Ho va fer en el primer procés del cas maquillatge , dividit en diverses peces, en què es jutja el desviament de 240.000 euros del Consell a través de Vídeo U mitjançant dues subvencions fraudulentes.

L'empresari va declarar que Nadal i Munar havien comprat el 2004 la meitat de la productora a través de dos testaferros, per intentar aconseguir una llicència de televisió digital terrestre i obrir un canal "amb tendència" favorable a UM. Amb tot, així com va dir que n'havia parlat amb Nadal, va admetre que mai havia parlat amb Munar de tot plegat i que si sabia que la llavors presidenta del Consell i d'UM hi era al darrere era a través de Nadal i un dels testaferros.

Aquell mateix any la llavors directora general de Comunicació del Consell, Margalida Sotomayor, també acusada, hauria dit a Oliver que demanés una subvenció de 120.000 euros perquè volien finançar la ràdio del Consell amb diners extres i no es podia fer de manera directa. Oliver va afirmar que s'hi havia avingut a canvi de quedar-se la meitat de la subvenció per a la productora i transferir la resta a una empresa propera a UM, però que al final van demanar dues subvencions i que Vídeo U es va quedar 120.000 euros.

Encàrrecs d'Unió Mallorquina

Els 240.000 euros del Consell havien de ser per pagar un programa de ràdio anomenat Temps d'esport, que no es va arribar a emetre mai. La Fiscalia pretén demostrar que Munar i Nadal, que havien comprat la productora, eren darrere de les subvencions que la van beneficiar. A més, però, Oliver va dir que Vídeo U havia treballat per a UM per valor de 50.000 euros sense cobrar-les i que fins i tot havia contractat militants i simpatitzants del partit sense que mai arribessin a treballar a Vídeo U. Tots, a petició de destacats membres d'UM amb càrrecs al Consell. Els contractes, segons va dir, sumaven 190.000 euros.

stats